OMS cere oamenilor să renunțe la planurile de sărbători: Un eveniment anulat este mai bun decât o viață anulată

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus
Pro TV

Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat oamenii să își anuleze o parte din planurile de vacanță pentru a proteja sănătatea publică, deoarece varianta Omicron se răspândește la nivel global, potrivit The Guardian.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat că festivitățile de sărbători vor duce, în multe locuri, la "creșterea numărului de cazuri, sisteme de sănătate copleșite și mai multe decese" și a îndemnat oamenii să amâne astfel de adunări.

"Un eveniment anulat este mai bun decât o viață anulată", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros a declarat că varianta Omicron se răspândește mai repede decât varianta Delta și provoacă infecții la persoanele deja vaccinate sau care au trecut prin boală.

Soumya Swaminathan, cercetătorul-șef al OMS, a adăugat că ar fi "nechibzuit" să se concluzioneze, pe baza primelor dovezi, că Omicron este o variantă mai blândă decât cele anterioare... având în vedere că numărul de cazuri crește, toate sistemele de sănătate vor fi puse la încercare", a declarat Soumya Swaminathan jurnaliștilor de la Geneva.

Citește și
Spania
Spania se află în pragul valului al şaselea al pandemiei, din cauza Omicron. 90% din populație este vaccinată
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Potrivit acesteia, varianta reușește să evite unele reacții imunitare, ceea ce înseamnă că programele de rapel care se desfășoară în multe țări ar trebui să fie orientate către persoanele cu un sistem imunitar mai slab.

"Există acum dovezi consistente că Omicron se răspândește semnificativ mai repede decât varianta Delta. Și este mai probabil ca persoanele vaccinate sau recuperate de Covid-19 să fie infectate sau reinfectate", a declarat Tedros în cadrul briefingului.

 

Comentariile lor au au fost făcute pe baza constatărilor studiului realizat de Imperial College London, care spun că riscul de reinfectare cu Omicron a fost de peste cinci ori mai mare și că nu a arătat niciun semn că ar fi mai blând decât Delta.

Oficialii OMS au declarat totuși că alte forme de vaccinare a imunității pot preveni infecția și boala. În timp ce apărarea anticorpilor din unele acțiuni a fost subminată, a existat speranța că celulele T, al doilea pilon al unui răspuns imunitar, pot preveni bolile grave prin atacarea celulelor umane infectate.

Expertul OMS Abdi Mahamud a adăugat: "Deși observăm o reducere a anticorpilor de neutralizare, aproape toate analizele preliminare arată că imunitatea mediată de celulele T rămâne intactă, adică ceea ce avem nevoie cu adevărat."

Cu toate acestea, subliniind cât de puțin se știe despre modul în care se gestionează noua variantă care a fost detectată abia luna trecută, Swaminathan a mai spus: "Bineînțeles că există o provocare, multe dintre monoclonale nu vor funcționa cu Omicron."

Ea nu a dat detalii, deoarece s-a referit la tratamentele care imită anticorpii naturali în lupta împotriva infecțiilor. Unii producători de medicamente au sugerat același lucru.

Dar echipa OMS a oferit, de asemenea, o speranță unei lumi obosite care se confruntă cu noul val, că 2022 va fi anul în care pandemia, care a ucis deja peste 5,6 milioane de persoane în întreaga lume, se va încheia.

Ea a indicat spre dezvoltarea vaccinurilor de a doua și a treia generație, precum și spre dezvoltarea în continuare a tratamentelor antimicrobiene și a altor inovații.

"Sperăm să transformăm această boală într-o boală relativ ușoară, ușor de prevenit, ușor de tratat. Dacă putem menține transmiterea virusului la minimum, atunci putem pune capăt pandemiei", a declarat Mike Ryan, cel mai înalt expert în situații de urgență al OMS, în cadrul briefingului.

OMS: 2022 trebuie să fie anul în care punem capăt pandemiei

Cu toate acestea, Tedros a mai spus despre China, unde virusul Sars-CoV-2 a fost detectat pentru prima dată la sfârșitul anului 2019, trebuie să ofere date și informații legate de originea COVID-19.

"Trebuie să continuăm până când vom cunoaștem originile, trebuie să insistăm mai mult, deoarece ar trebui să învățăm din ceea ce s-a întâmplat de data aceasta pentru a ne descurca mai bine în viitor. 2022 trebuie să fie anul în care punem capăt pandemiei", a spus el.

De când a fost raportată pentru prima dată în Africa de Sud, în noiembrie, Omicron a fost identificată în zeci de țări, spulberând speranțele că cea mai gravă pandemie a trecut.

Tedros a declarat că tulpina pare să aibă capacitatea de a-și dubla numărul de infecții la fiecare 1,5 până la trei zile. "Este foarte rapid". Acesta a subliniat că, indiferent de gravitatea variantei, "numărul mare de cazuri ar putea copleși sistemul de sănătate" și mai multe persoane ar putea muri.

Peste 5,3 milioane de persoane au murit de la începutul pandemiei, deși se crede că numărul real al victimelor este de câteva ori mai mare.

Multe persoane vulnerabile din întreaga lume așteaptă încă o primă doză de vaccin, iar agenția de sănătate a ONU a declarat că este mai bine să le acorde prioritate decât să le ofere rapeluri adulților complet vaccinați.

"Dacă vrem să punem capăt pandemiei în anul următor, trebuie să punem capăt inechității", a declarat Tedros.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Omicron a băgat spaima în Europa, în prag de Sărbători. Ce măsuri au luat mai multe țări
Omicron a băgat spaima în Europa, în prag de Sărbători. Ce măsuri au luat mai multe țări

Varianta Omicron provoacă nelinişte şi temeri în toată lumea, cu câteva zile înaintea Crăciunului.

Spania se află în pragul valului al şaselea al pandemiei, din cauza Omicron. 90% din populație este vaccinată
Spania se află în pragul valului al şaselea al pandemiei, din cauza Omicron. 90% din populație este vaccinată

Premierul spaniol Pedro Sanchez a avertizat duminică asupra riscului real ca Spania să se confrunte curând cu ''al şaselea val'' al pandemiei din cauza transmiterii intense a variantei Omicron.

OMS: Numărul de cazuri de Omicron se dublează în cel mult trei zile în zonele cu transmitere comunitară
OMS: Numărul de cazuri de Omicron se dublează în cel mult trei zile în zonele cu transmitere comunitară

Varianta Omicron a coronavirusului a fost raportată în 89 de ţări, iar numărul cazurilor se dublează în 1,5-3 zile în zonele cu transmitere comunitară, a anunţat sâmbătă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.