Medicii romani pleaca in strainatate, cei care au studiat in SUA sau Canada nu pot profesa la noi

12-11-2012 19:14

In vreme ce sistemul sanitar plange si suspina in urma miilor de medici plecati peste hotare, paradoxul face ca celor care s-au scolit afara li se intoarce spatele.

Medici pregatiti in clinici din Statele Unite, Canada, sau in diverse tari vest europene, nu pot profesa in Romania daca nu isi echivaleaza studiile.

De vina este legislatia deloc permisiva, care nu tine cont de faptul ca nu mai are cine sa ii vindece pe bolnavii nostri.

Institutul Fundeni, sectia de Neurologie. In ultimele luni, 5 medici, dar si cateva asistente au plecat in strainatate.

In total au ramas neocupate 50 de posturi, ceea ce face ca cei care vin la munca non stop sa fie epuizati.

Si cu toate acestea, medicii romani care doresc sa se repatrieze dupa ce au facut studii si specializari peste ocean sau in vestul Europei, in sisteme de sanatate cu 10 clase peste al nostru, sunt trimisi sa isi echivaleze actele.

Legislatia, votata in 2007, impune chiar reluarea rezidentiatului. Iar asta ii descurajeaza pe multi.

Cum este si cazul medicului Tamara Schobel. A facut 6 ani de medicina in Germania, un an de practica in spitalul universitar din Munchen si a promovat acolo examenul de rezidentiat. Acum vrea sa lucreze la noi.

De pilda, un medic cu specializarea facuta in Anglia, in chirurgie cardio-toracica, trebuie sa dea alte examene, deoarece difera programa. Prin situatii similare trec si cei care vor sa se intoarca din Statele Unite.

Colegiul Medicilor sustine revenirea specialistilor. Ministerul Sanatatii anunta ca pregateste un proiect de lege prin care sa corecteze aceste situatii absurde.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO