De ce nu recomandă OMS consumul de îndulcitori în procesul de slăbire. Ar putea avea și efecte secundare
Aveți grijă cu produsele care conțin îndulcitori.
Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că înlocuitorii zahărului, fie ei sintetici ori naturali, nu ajută la slăbit pe termen lung, și, conform studiilor, dacă nu sunt consumați cu moderație, pot provoca probleme de sănătate, cum ar fi diabetul.
Numeroase alimente și băuturi au și o variantă "dietetică". Pentru a le păstra dulceața, producătorii folosesc tot felul de îndulcitori, iar industria s-a dezvoltat simțitor în ultimii ani. Aceste produse sunt cumpărate de obicei de persoane care vor să isi controleze greutatea dar sa manince și ceva dulce. După mai multe cercetări, Organizația Mondială a Sănătății vine cu precizări.
Alegeri 2024
07:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 24 noiembrie 2024 - prezența la vot. Câți români au votat până acum
06:58
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 24 noiembrie 2024. S-au deschis urnele. Românii își aleg președintele
06:55
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie 2024. Bucureștenii răspund la 3 întrebări care să schimbe viitorul Capitalei
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
Organizația Mondială a Sănătății: "Folosirea de înlocuitori pentru zahăr nu aduce beneficii pe termen lung pentru reducerea grăsimii din organism la adulți și copii. Rezultatele revizuirii sugerează, totodată, că pot exista efecte potenţiale nedorite de la utilizarea pe termen lung a acestor îndulcitori, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip II, boli cardiovasculare şi mortalitate la adulţi".
Recomandarea nu se aplică însă diabeticilor. Înlocuitorii zahărului sunt sintetici, produși în laborator, ori naturali, extrași din plante cu o putere mare de îndulcire. Nu sunt toxici pentru organism, spun nutriționiștii, însă moderația este cheia, mai ales dacă vrem sa avem grija de silueta.
Ștevia și mierea sunt unii dintre cei mai cunoscuți îndulcitori naturali cu care putem înlocui zahărul. Ambele variante au o putere mare de îndulcire, însă conținut caloric diferit. Potrivit nutriționiștilor, mierea are același număr de calorii ca zahărul. Este totuși o variantă mai sănătoasă pentru că este un zahăr predigerat de albine, iar organismul nostru nu mai depune niciun efort să îl metabolizeze. Ștevia, pe de altă parte, are zero calorii.
Dr. Șerban Damian, medic nutriționist: "Cumva, trebuie să ne legăm de doze, nu de substanța în sine neapărat. Pentru că nimic din ce este pus pe piață nu ar trebui să fie toxic. Mulți oameni cad în capcana de a mânca produse care conțin îndulcitori în ideea că ar îngrășa mai puțin. Dar din punct de vedere caloric sunt aproape la fel ca variantele obișnuite".
În acest context, specialiștii Organizației Mondiale a Sănătații ne recomandă să mâncăm mai degrabă alimente care au zaharuri naturale, cum sunt fructele de exemplu.