De ce este total greșit ca răceala și gripa să fie tratate cu antibiotice. Efectele grave


Ultimul update: Sambata 16 Noiembrie 2019 19:59
Data publicarii: Sambata 16 Noiembrie 2019 17:56
Categorie: Stiri Sanatate

Mai mult de jumătate dintre antibioticele vândute în România sunt luate fără motiv. Pe de-o parte, pacienții se tratează fără a cere părerea specialiștilor, iar pe de alta unii medici le prescriu, deși nu sunt necesare.

În timp, acest lucru a dus la creșterea rezistenței unor bacterii periculoase și la imposibilitatea de a trata infecții grave.

România este și în acest an pe locul 5 în Europa la consumul de antibiotice, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății.

Un român din 6 ia antibiotice fără a cere sfatul unui doctor.

Gripa și răceala sunt două afecțiuni pe care românii încearcă să le trateze cu antibiotic. Este total greșit, iar mulți le dau inclusiv copiilor. Din această cauză, în timp crește rezistența în tratarea unor infecții în care într-adevăr este nevoie de aceste medicamente.

Gripa și răceala sunt boli cauzate de virusuri, nu de bacterii, iar virusurile nu sunt distruse de antibiotice. La fel de grav este că unii medicii prescriu antibiotice, chiar dacă nu este cazul.

Prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie: ”Lipsa de informare, uneori și la presiunea pacienților, multe dintre antibiotice se dau în scop preventiv, iar acest lucru este inutil. Nu se dau antibiotice preventiv decât în situații excepționale”.

Statisticile arată că, în spitalele din România, 42% dintre bolnavi au fost tratați în ultimul an cu antibiotice. Uneori chiar cu cele de rezervă.

Dr. Gabriel Popescu, medic primar infecționist: ”De multe ori, antibioticele de rezervă au efecte adverse mai frecvente, sunt mai scumpe și vom genera un procent mai mare de bacterii rezistente la antibiotice”.

Rezistență apare atât la bacteriile pe care le poate avea bolnavul, cum sunt stafilococul auriu, piocianic sau e-coli, dar și la bacteriile intraspitalicești, precum Acinetobacter și Klebsiella. Consecințele sunt dramatice: boala se prelungește, crește toxicitatea și apar sechele permanente.

Deși situația este alarmantă, autoritățile nu se grăbesc să ia măsuri. Comitetul interministerial format pentru a preveni consumul mare de antibiotice s-a reunit o sigură dată în 2 ani.

Specialiștii vorbesc acum de un program pilot care se va desfășura în câteva spitale și în cadrul căruia doctorii vor fi învățați cum și când să administreze antibioticele.

 

Antibiotice în cazul unei simple viroze? Medicii spun de ce este greșit
Măsurile luate de autorități, după ce 3 bebeluși au fost infectați cu stafilococ auriu
Trei bebeluși cu stafilococul auriu, născuți la Giulești, internați la Gr. Alexandrescu
VIDEO PROTVPLUS.RO