Trei bebeluși cu stafilococul auriu, născuți la Giulești, internați la Gr. Alexandrescu

Ultima actualizare: 07-05-2019 19:58

Trei bebeluşi infectaţi cu stafilococ auriu, multi-rezistent la antibiotice, au ajuns la spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală.

Toţi s-au născut la Maternitatea Giuleşti, iar inspectorii sanitari trebuie să stabilească dacă au luat de acolo bacteria. La sfârşitul anului trecut, maternitatea, care se afla în subordinea Primăriei Capitalei, a fost renovată după ce zeci de bebeluşi au fost infectaţi tot cu stafilococ auriu.

Primul bebeluş a ajuns la spitalul Grigore Alexandrescu la o lună după ce a fost externat de la Giuleşti, altul la 2 săptămâni şi cel de-al 3 lea la 5 zile.

Testele au arătat că sunt infectaţi cu stafilococ auriu multirezistent la antibiotice.

În prezent, doar unul mai este internat la Grigore Alexandrescu, cu probleme respiratorii, iar medicii spun că starea lui nu este gravă.

Începând de miercuri până pe 15 mai inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică vor merge la maternitate pentru a preleva probe. Trebuie să stabilească dacă bebeluşii au fost infectaţi în unitatea sanitară.

La sfârşitul anului trecut au fost interzise internările în maternitatea Giuleşti, după ce 45 de bebeluşi născuţi acolo au fost infectaţi cu aceeaşi baterie periculoasă, stafilococ auriu MRSA.

Spitalul, care se află în subordinea Primăriei Capitalei, a fost atunci renovat şi igienizat. S-a redeschis doar după ce testele făcute de inspectorii DSP nu au mai arătat prezența stafilococului.

Analizele vor arăta dacă bebeluşii au luat bacteria din spital.

Reacția Maternității Giulești

 

În urma informațiilor apărute în mass-media referitoare la presupusa infectare a trei nou-născuți cu o tulpină intraspitalicească de stafilococ auriu, la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie ,,Panait Sârbu,, facem următoarele precizări:

Potrivit definiției Organizației Mondială a Sănătății, se consideră că este infecție nozocomială dacă pacientul se reinternează în primele trei zile de la externare.
Nici unul dintre cei trei bebeluși nu s-a reinternat în acest acest termen.

Astfel,

Unul dintre bebeluși s-a născut pe 29 martie și s-a internat la Spitalul Grigore Alexandrescu pe 22 aprilie, adică după 25 de zile. Bebelușul a fost externat pe 28 aprilie.

Un al doilea bebeluș din cei trei născuți la Maternitatea Giulești este în continuare internat la Spitalul Grigore Alexandrescu, cu suspiciuni de infectare cu stafilococ. El s-a născut pe 12 aprilie și s-a externat pe 15 aprilie din maternitate. La momentul externării, bebelușul a fost testat, culturile pe piele au fost negative, ceea ce înseamnă că era perfect sănătos. Ulterior, s-a prezentat la Spitalul Grigore Alexandrescu în data de 2 mai, adică după 21 de zile, cu sindrom febril.

Cel de-al treilea bebeluș s-a născut pe 23 aprilie și pe 25 aprilie s-a externat din maternitate. Pe 27 aprilie, a fost internat la Spitalul Grigore Alexandrescu, iar pe 6 mai a fost externat.

In acest moment, în cadrul Spitalului se desfășoară un control al Direcției de Sănătate Publică.

În mod curent, în Maternitatea Giulești se fac următoarele activități de curățenie și igienizare:

Măsuri generale:

-Igienizare instrumentar, aparatură, săli de operație, ATI, saloane, săli de naștere
-Protecția personalului medical cu echipament specific
-Măsuri specifice de igienă și curățenie pentru mamă și copil
-Se face curățenie în spital de 3 ori pe zi;
-De două ori pe lună, se face curățenie generală și dezinfecție în Blocul Operator, cu materiale autorizate de Ministerul -Sănătății;
-Personalul medical face de două ori pe an testarea portajului -de stafilococ;
-Săptămânal, se recoltează culturi de pe suprafețe, lenjerie, alimente, in medie, 150/lună

Se verifică pe graficele de circulație a germenilor, întocmite de epidemiolog, apariția de germeni multirezistenți.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO