40% dintre români nu s-au dus deloc la medic în ultimul an. ”Mă uit pe net ce pot avea”

Ultima actualizare: 25-02-2019 19:40

De câte ori aţi fost la medic în ultimul an? Eurostat: Peste 40% dintre români au răspuns "niciodată". În Europa, numai grecii şi bulgarii merg mai rar ca noi la doctor. Una dintre cauze ar fi lipsa doctorilor, mai ales la sate.

În mod paradoxal însă, procentul celor care merg să se caute creşte cu cât oamenii au mai puţină carte.

La 45 de kilometri de Sibiu, în satul Colun, au mai rămas doar 30 de persoane, iar medicul care acordă, săptămânal, consultaţii a renunţat să mai vină.

Rodica Moisin, 62 de ani: "Foarte bine ar fi să avem ceva mai aproape, mai ales în satul ăsta sunt numai oameni bătrâni şi pensonari. Nu avem mijloc de transport, nu avem nimic".

În Argeş sunt 3 comune care de 2 ani nu mai au medic de familie. Toate sunt la distanţe mari de Piteşti.

Din 10 romani 4 nu s-au dus la medic niciodată în ultimul an. Asta arată datele Eurostat pentru anul 2017. Trei din cei 10 au fost la un medic generalist de una - două ori. Aici sunt cei care chiar frecventează medicul de familie: 13,5% de 3-5 ori, şi doar 4,2% de peste 10 ori.

Ştiţi câţi cetăţeni din Danemarca s-au dus de peste 10 ori la doctor? aproape 30%.

Şi totuşi nu suntem cei mai certaţi cu medicii din Europa, grecii sunt acolo, 60 din 100 n-au călcat în ultimul an printr-un cabinet. Au totuşi un motiv, dieta mediteraneană le asigura o sănătate de invidiat.

Noi suntem după bulgari în clasamentul acesta. Iar suedezii nu prea sunt nici ei atât de conştiincioşi, dar acolo educaţia şi stilul de viaţă suplinesc nevoia de medic. Cel mai des merg la medic nemţii şi luxemburghezii, asigurările de sănătate impun în aceste state vizite regulate la doctor.

Revenim la noi în ţară ca să ne uităm şi la ce influenta are gradul de educaţie în frecvenţa consultaţiilor. În mod surprinzător, cei cu facultate nu se duc la medic mai abitir decât cei cu 4-8 clase.

Cei cu educaţie elementară merg în proporţie dublă de peste 10 ori pe an la doctor, faţă de cei cu facultate.

De ce se întâmplă asta? Iată explicaţia medicilor: "Pacienţii, în special cei cu studii superioare, au accesibilitate la informaţie şi atunci "De ce să mă duc la medic? Hai că mă uit pe internet ce pot avea. Ei deja vin de multe ori şi cu tratamentul luat".

Un exemplu de urmat este cel din Braşov, unde medicii spitalului de pediatrie acorda consultaţii gratuite în şcoli.

Călin Bucerzan, endocrinolog: "Am găsit copii cu obezitate şi cu retard de creştere pe care de acum încolo o să îi am în evidenţă. Cred că e o combinaţie între lipsa de timp a părinţilor, alimentaţia tot mai ciudată din jurul nostru, lipsa de mişcare şi poate şi stresul şcolar care impune statul cu fundul pe scaun."

Peste 5.000 de elevi din clasele primare vor fi consultaţi de medici, în acest an.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO