Pacienții români solicită tratamente și servicii medicale similare cu cele ale cetățenilor europeni
Pacientii romani au dreptul la tratament si servicii medicale la acelasi nivel ca al celorlalti pacienti europeni este mesajul transmis de Coalitia pentru Sanatate Europeana, in cadrul campaniei ,,Ai dreptul la Sanatate ca in Europa”.
Aproape jumătate dintre români consideră că serviciile medicale de calitate slabă și subfinanțarea sistemului de sănătate sunt principalele probleme cu care bolnavii cronici se confruntă în ceea ce privește afecțiunea cronică, conform unui studiu realizat în cadrul campaniei1.
Coaliția pentru Sănătate Europeană susține că bugetul alocat tratamentelor trebuie să reflecte nevoile reale ale tuturor pacienților români.
Creșterea alocărilor bugetare, dar și o mai bună administrare a resurselor existente, ar putea reduce decalajul dintre sistemul de sănătate din Romania și cel existent în alte state europene.
"Nu mai putem ignora numărul în creștere al pacienților diagnosticați cu afecțiuni severe, nu mai putem ignora faptul că nevoile lor de tratament nu sunt acoperite. Pacienții noștri nu primesc medicamentele potrivite pentru afecțiunea lor, în momentul în care au nevoie. Ei trebuie să lupte pentru un drept care, și în România, ca în orice altă țară europeană, este garantat prin Constituție: dreptul la ocrotirea Sănătății. Ne dorim ca în planificarea bugetară să se țină cont, înainte de orice, de binele pacienților și de ceea ce au ei nevoie, de la acces la medicamente, până la programe de screening și prevenție. Cu toții vrem o țară ca afară, primul pas în a transforma România într-o țară ca afară la capitolul Sănătate este să înțelegem că oamenii sunt esențiali pentru dezvoltarea unei societăți și întâi de toate, ei trebuie să fie sănătoși, activi”, a declarat Rozalina Lăpădatu, Președinte IDSE, membru al Coaliției pentru Sănătate Europeană.
“Ca reprezentant ai pacienților cronici și pacient de 40 de ani, îmi doresc să fiu tratat într-un sistem de sănătate performant, la același nivel cu celelalte state europene. Îmi doresc ca expresia pacientul în centrul sistemului să fie o realitate și nu doar o declarație, așa cum este în prezent. Aș vrea să avem un sistem de sănătate mai bine finanțat, în care să fie clar definit circuitul pacientului și fiecare să aibă un acces facil la tratament și îngrijiri de sănătate, cât mai puțin birocratizat. Realitatea ne situează însă pe ultimul loc în UE în toate statisticile legate de sănătate. Oare atât ne dorim sau doar atât putem face pentru sănătatea cetățenilor români?” a declarat Radu Gănescu, Președinte COPAC, membru al Coaliției pentru Sănătate Europeană.
Potrivit aceluiași studiu1, aproape 60% dintre români consideră că sistemul de sănătate nu le acordă bolnavilor cronici atenția necesară, în condițiile în care o treime dintre români au declarat că au fost diagnosticați cu o boală cronică de-a lungul vieții și 1 din 3 români au declarat că au persoane care suferă afecțiuni cronice printre cei apropiați.
“În anul Centenarului, dar și din perspectiva preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene, România trebuie să se poată baza pe un sistem de sănătate cu performanțe înalte și cu acces neîngrădit pentru pacienți la servicii medicale și soluții terapeutice moderne, la tratamente și medicamente inovative, in linie cu cele existente în celelalte țări europene. Dezvoltarea României și sustenabilitatea creșterii economice din următorii ani vor fi influențate decisiv de starea de sănătate a oamenilor și de încrederea lor în capacitatea sistemului public de sănătate de a le acoperi toate nevoile. O țară cu oameni sănătoși este mai puternică și mai competitivă, și privind către planurile sale de viitor, România are nevoie de o sănătate ca în Europa. Este un moment cheie pentru a ne asuma, ca țară, din această perspectivă, un angajament ferm față de viitorul Uniunii Europene”, a declarat Călin Gălășeanu, Președinte ARPIM, membru al Coaliției pentru Sănătate Europeană.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, pacienti, sanatate, sistem sanitar,
Dată publicare:
04-10-2018 14:15
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.