Bolnavii romani, refuzati de spitalele din strainatate. Ce datorie istorica a acumulat statul roman din 2007 incoace
Situatie neplacuta pentru bolnavii nostrii, care nu pot fi tratati in Romania. Asociatiile de pacienti reclama faptul ca suferinzii sunt refuzati de spitalele din strainatate, pentru ca statul roman nu a achitat doua treimi din datoria acumulata.
Practic, din 2007 incoace, in contul celor care au avut nevoie de ajutor medical din afara, tara noastra datoreaza peste 180 de milioane de euro.
Primim refuzuri din toate partile. In ianuarie, de pilda, doi pacienti romani, care aveau nevoie de tratament de urgenta pentru suferinte cerebrale, au fost refuzati in Germania.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Oamenii care desi primesera acceptul au fost refuzati pentru ca Romania are datorii. Astfel de cazuri apar din cauza datoriei istorice pe care Romania a acumulat-o din 2007 incoace.
Concret, pentru tratamentele in strainatate ale cetatenilor nostri, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a platit doar o treime. Dintr-un total de 310 milioane de euro mai avem de dat 180 de milioane de euro.
Cele mai mari restante s-au strins in Germania (63,5 milioane euro), Italia (34,5 milioane euro) si Austria (24,5 milioane euro). In aceste state au mers in special cei cu afectiuni oncologice, boli ale sistemului circulator si diverse suferinte pediatrice.
Cei de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sustin ca niciun asigurat nu poate fi refuzat la tratament intrucat termenele de plata sunt clare: 18, respectiv 36 de luni de la emiterea facturii. La CNAS nimeni n-a sesizat vreun refuz.
Bugetul alocat anul acesta pentru astfel de tratamente este de aproape 80 de milioane de euro.