Cum se poate răspândi COVID-19 în toată lumea. Cele 4 scenarii ale experților

Ultima actualizare: 17-03-2020 20:20

În doar două luni, noul virus s-a propagat exponenţial, iar în acest moment foarte multe state sunt în stare de urgenţă. Justificat, o lume întreagă se întreabă când se va termina coşmarul.

Specialiştii americani, de pildă, au cercetat pentru Washington Post, 4 scenarii de răspândire a virusului, în funcţie de măsurile adoptate de autorităţi.

Este matematică pură, nu profeţie, spun experţii în sănătate publică. Şi tot ei spun că principala soluţie de a împiedica răspândirea rapidă a bolii este distanţarea socială, adică limitarea drastică a contactelor dintre oameni.

Pentru a demonstra că boala se poate răspândi rapid şi nu mai poate fi stăpânită dacă nu se ia nicio măsură restrictiva, specialiştii americani citaţi au făcut o simulare cu un virus imaginar dar cu aceleaşi caracteristici cu coronavirusul. Ei l-au denumit generic simulitis.

SCENARIU 1

 

Cercetătorii au făcut o primă simulare pe o populaţie de 200 de locuitori. Cu toţii se mişca aleatoriu fără nicio restricţie - este imaginea în oglindă a modului cum se mişca în realitate, oamenii într-o comunitate. Unul dintre ei este bolnav şi îi infectează rapid pe toţi ceilalţi prin simplul contact. Curba evoluţiei epidemiei care creşte rapid şi apoi scade brusc după ce toată lumea a fost infectată.

Transpusă însă pe populaţia de 300 de milioane de oameni a statelor unite, aceasta curbă a infectărilor s-ar putea prelungi pe o perioadă mult mai mare înainte de a începe să scadă.

Evident când vine vorba de COVID19, de preferat ar fi să încerci să opreşti răspândirea aşa că specialiştii au încercat o simulare a evoluţiei epidemiei în situaţia în care s-ar impune măsuri drastice de carantină precum în provincia Hubei din China.

SCENARIU 2

 

O asemenea carantină totală este aproape imposibilă pentru că mereu vor fi oameni care nu vor respecta regulile de izolare sau care vor fi nevoiţi să iasă din zonă izolată şi aşa mai departe.

Nu poţi să separi indiviziii de familiile lor său nu-i poţi opri să mai meargă la serviciu pe unii la fel cum nu poţi să i opreşti pe oameni să se aprovizioneze. Observăm în analiză că viteza răspândirii viruslui scade, dar numărul cazurilor de îmbolnăvire rămâne mare.

SCENARIU 3

 

Au fost luate în calcul alte forme de împiedicare a răspândirii acestui virus foarte contagios. Experţii în sănătate recomandă, peste tot în lume, în acest moment, evitarea adunărilor publice şi limitarea deplasărilor neesenţiale. Cu cât suntem mai puţin mobili şi intercationam mai puţin unii cu alţii, cu atât virusul are mai puţine şanse de a se răspândi. Bineînţeles că şi în acest scenariu, unii vor ignora recomandările.

Aceşti oameni sunt mai predispuşi la îmbolnăvire şi vor împrăştia virusul. Şi iată ce se întâmplă dacă un sfert din populaţie încă se mai mişca liber în condiţiile în care restul respecta totuşi regulile de distanţare socială. Avem o rată a îmbolnăvirilor ceva mai mică dar care se întinde şi pe o perioadă mai lungă.

SCENARIU 4

 

Şi, în fine, observăm în ultimul scenariu care este situaţia ideală: distanţarea socială drastică tine mai mulţi oameni sănătoşi. Dar cum reuşim să păstrăm o asemenea distanţare? Prin închiderea locurilor publice. Asta se întâmplă deja în foarte multe ţări afectate care au închis restaurantele, barurile, teatrele şi alte asemenea localuri.

Iar specialiştii au simulat ce se întâmplă atunci când autoizolarea este respectată şi iată în acest grafic vedem cum evoluează răspândirea virusului dacă doar unul din 8 oameni încă circula liber. Avem mult mai puţin bolnavi şi o perioadă mai mică de epidemie.

Toate aceste patru simulări sunt doar nişte scenarii de evoluţie dar putem observa că dacă se iau măsuri stricte de izolare, rata îmbolnăvirilor este cea mai mică.

Ideea de bază rămâne însă: virusul se propagă în familiile noastre, în comunităţile şi că de comportamentul unei singure persoane depind vieţile celorlalţi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 22 Octombrie 2021

48:23
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!