Efectul neașteptat al crizei coronavirusului. „O explozie de produse românești în hipermarketuri”
După ce s-au trezit, în repetate rânduri, cu rafturile goale, reprezentanţii marilor magazine fac eforturi susţinute să se reaprovizioneze.
Momentan, produsele româneşti au prioritate şi nu sunt probleme cu stocurile. La rândul lor, producătorii lucrează la foc continuu, mai ales că toate comenzile au crescut ca în perioada sărbătorilor.
În ultimele zile, la o carmangerie din judeţul Cluj vânzările au crescut cu 80%. Mai ceva ca în ajun de Crăciun.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Şi cel mai mare producător de carne de pui din ţară a sporit producţia.
Grigore Horoi, preşedinte Agricola Internaţional Bacău: "Lucrăm la capacitate maximă, depăşind poate cu 10%. Cu aceste limitări date de fluxul de producţie şi de faptul că producţia a fost planificată la un anumit nivel acum ceva timp, posibilitatea de onorare a comenzilor este limitată."
Furnizorii şi producătorii susţin că nu au nicio problemă cu stocurile şi că marfa există, iar preţurile nu vor creşte. Un fermier, de exemplu, cultivă pe mai bine de 450 de hectare porumb şi grâu, iar de anul trecut i-au mai rămas pe stoc, în siloz, aproape 1000 de tone de cereale.
Ing. Nicolae Nemeș, administrator fermă: "Este suficient stoc în fermele şi în depozitele de la morărit şi panificaţie ca să asigure necesarul de hrană pe tot parcusrul anului."
Probleme sunt, însă, pe partea de distribuţie. Ritmul în care rafturile magazinelor se golesc depăşeşte viteza cu care furnizorii pot reface stocurile. Ca atare, reprezentanţii asociaţiei de fermieri au cerut ajutorul Ministerului Agriculturii .
Florian Ciolacu, director executiv Clubul fermierilor români: Ne gândim la măsuri pe care să le discutăm cu Ministerul Agriculturii, pentru stimularea lanţului scurt de aprovizionare. Asta poate fi făcută destul de repede, se lucrează de mai multă vreme. Să renaştem naţional din această criză.
Reporter: Am putea avea în hipermarketuri o explozie a produselor locale?
Florian Ciolacu: Am putea avea.
Probleme au doar procesatorii de carne adusă din străinătate. Restricţiile de circulaţie blochează tirurile cu materia primă, care ar putea să se strice pe drum.
Dana Tănase, vicepreşedinte ARC: "Avem unele dificultăţi în aprovizionare ca urmare a faptului că acele camioane stau foarte mult la frontiere. Camioanele cu carne, materie primă atât de necesară industriei cărnii.”
O veste bună în agricultură vine din partea Comisiei Europeane. Oficialii au amânat termenul până la care fermierii ar fi trebui să depună cererile de plăţi pentru dezvoltare rurală cu o lună.