Și, totuși, banii aduc fericirea. De câți avem nevoie pentru a ne simți împliniți

17-11-2019 11:05


Rețete de fericire, le căutăm toți, din instinct. Paradoxal, deși trăim timpuri când orice informație este la câteva click-uri distanță, tocmai echilibrul de sine e greu de găsit.

Psihologii spun că există un pericol să ne rătăcim, pur și simplu, între ceea ce suntem, în lumea reală, și imaginea pe care o proiectăm virtual.

Pe rețelele de socializare ne fac fericiți un "Like" și un "Love" și ne simțim puternici, când câștigăm un joc în online. Cum să păstrăm starea de bine și când conexiunea se închide? Să vedem ce spun specialiștii.

Se spune că banii nu aduc fericirea. Fals! Doar că, vorbind despre mulțumirea de sine dată de contul în bancă și bancnotele din portofel, există un prag, pe care sociologii tocmai l-au stabilit.

Adriana Stere, corespondent: “75 de mii de dolari pe an. Aceasta e limita dincolo de care banii nu mai aduc fericirea. Cel puțin asta sugerează un studiu al Universitățîi din Oregon, care spune că, dincolo de această sumă, trebuie să-ți găsești noi surse pentru starea de bine. Care să fie însă cel mai puternic izvor de fericire? Mergem la alt studiu al Universității Harvard, care a durat 75 de ani. Vedeți aici subiecții ajunși octogenari. Concluzia este că în relațiile cu cei din jur găsim fericire.”

În ultimii ani, conectarea se face în tot mai mare măsură prin interfața unui cont virtual. Femeile își fac noi prieteni construindu-și profile care inițial le reprezintă fidel, apoi plusează! Își modifică pozele, dau check din locuri frumoase și își promovează talentele și relațiile.

Florina Onțeiu, psiholog/coach: “Nevoia asta a oamenilor de a arată sau a spune că sunt mai frumoși este din nevoia ascunsă de a ne conecta cu ceilalți și în final de a fi fericiți. Dar, în același timp, când omul încearcă să pară ce nu e, când își dă seama că el are mai puțini followers pe Instagram sau pe știu eu ce rețea socială decât prietenul lui, well-being-ul scade. E demonstrat că, în momentul în care ne comparăm cu ceilalți, cu prietenii noștri din rețelele sociale, care sunt mai frumoși sau au mai mulți followers, nivelul nostru de fericire scade. În psihologie se numește "comparație socială". Vedem că noi nu vom ajunge niciodată la nivelul lui de frumusețe.”

Iar asta poate însemna o mare dezamăgire. Există însă soluții.

Florina Onțeiu, psiholog/coach: “O tehnică să poți să fii fericit este să ai victorii mici. Încerci să fii așa cum ești. Să nu pui atâta make-up, poate chiar să pui o poză cu tine nemachiată și să vezi reacțiile. Să îți accepți vulnerabilitățile în social media și vei fi surprins să vezi cât de multă lume va aprecia și se va conecta cu tine doar pentru că ți-ai arătat vulnerabilitatea. S-ar putea ca, pe termen lung, unii să nu aprecieze acest lucru, dar poate că nu ai nevoie de ei.”

Între timp, tot instinctual - de data aceasta unul arhaic de a cuceri teritorii, îi atrage pe bărbați în fața laptopului. Își creează și ei un alter ego virtual și așa începe războiul!

Florina Onțeiu, psiholog/coach: “Bărbați în toată firea care stau la calculator și se joacă. Tot din dorința de conectare. S-ar putea să fie și dorința de a fugi. Ies din zonele respective doar când se întâmplă ceva rău. Cineva se îmbolnăvește, cineva pățește ceva rău. Deja când se ajunge la ore întregi, la dispariție din viața lui reală, asta se poate duce și într-o zonă de patologie și ar fi bine să discute cu un specialist, sau soția lui să-l tragă puțin de acolo și să-l întrebe ce se întâmplă. Și hai să vedem cum e în viața noastră reală.”

Poate că viața reală nu e chiar ce doreai, dar “când viață îți da lămâi, faci limonadă". Dacă ai burtă, ieși să faci sport în aer liber. Dacă ești leneș, plătește un antrenor să te mobilizeze. Dacă ești nemulțumit de imperfecțiuni ale pielii, mergi la cosmetică. Și dacă ești obosit și tensionat, fă un masaj.

Adriana Stere, corespondent: “Fericirea are și un ritm sezonier. Suntem, într-o oarecare măsură, ființe solare, așa că vara suntem mai tonici, toamna se instalează o oarecare tristețe, iar iarna, în ciuda sărbătorilor, fericirea intră într-o stare latentă. Așadar, cu atât mai mult, în următoarea perioada trebuie să facem un efort în plus, pentru a pune bazele unui nou început."