Cum putem avea un somn linistit cand e canicula. Sfaturile specialistilor
Atunci cand mercurul urca la valori foarte inalte in termometru devine ceva mai dificil sa avem parte de un somn bun, afirma cercetatorii, autorii unui set de masuri simple recomandate cu scopul de a-i ajuta pe oameni sa aiba un somn de calitate.
Vremea caniculara din timpul verii poate afecta moralul multor persoane, impiedicandu-le sa aiba parte de un somn bun. In aceste conditii, sa adormi repede si sa ai parte de o noapte linistita au devenit doua chestiuni ceva mai complicate, din cauza sistemului nostru intern de reglare a temperaturii.
"Suntem homeotermi", reaminteste doctorul Jose Haba-Rubio de la Centrul de investigatii medicale si cercetari in domeniul somnului de la Lausanne (Elvetia).
"Aceasta calitate implica faptul ca temperatura oamenilor este fin reglata pentru ca functiile vitale ale organismului sa nu fie perturbate".
Daca este prea frig sau prea cald, organismul va declansa mecanisme de regularizare pentru a readuce temperatura corpului la 37 °C.
In caz de canicula, aceste mecanisme se refera in principal la vasodilatarea capilarelor superficiale si la transpiratia care permite racirea corpului. Aceste procese sunt insa mai putin eficiente in timpul somnului.
"Daca temperatura interna creste prea mult in timpul noptii, creierul emite un sistem de alarma si acela este momentul in care ne trezim", explica Jose Haba-Rubio.
Somnul bebelusilor si al persoanelor in varsta este in special perturbat in cazul unor temperaturi foarte mari, intrucat mecanismele de regularizare termica sunt mai putin eficiente la varste extreme.
Pentru a nu mai simti acest inconfort si pentru a dormi linistit, trebuie ca temperatura cutanata sa nu depaseasca 30 °C.
"Pentru a favoriza somnul atunci cand este foarte cald, trebuie sa fie aplicate recomandarile clasice", reaminteste Jose Haba-Rubio.
Evitati sa va acoperiti tot corpul pe timpul noptii si asigurati-va ca incaperea in care veti dormi este bine ventilata. In cazul copiilor, lenjeria de pat din diverse tesaturi poate sa jeneze circulatia aerului si ar fi indicat ca ea sa fie schimbata des. Plasati rufe umede in camera, umeziti la nevoie lenjeria de pat cu un pulverizator de apa pentru a aduce mai multa prospetime. Evaporandu-se, apa permite intr-adevar scaderea temperaturii ambientale.
"Lupta" impotriva caldurii ii face adeseori pe oameni sa doarma cu ferestrele deschise, fapt care poate sa fie daunator, mai ales in orase.
"Somnul este puternic influentat de mediu", a subliniat Jose Haba-Rubio. Iar zgomotul este unul dintre marii agenti perturbatori. Nu ezitati sa folositi dopuri de urechi. Un sfat similar este dat si in cazul luminii.
Pentru a favoriza procesul de adormire, evitati sa va expuneti ochii in fata unei luminozitati prea intense la sfarsitul serii. Acest detaliu se aplica si pentru lumina care provine de la anumite tipuri de ecrane. Ar fi deci de preferat sa nu mai folositi tablete, computere si console de jocuri video inainte de a merge la culcare, cu atat mai mult cu cat aceste aparate produc la randul lor caldura.
Pentru a asigura un somn de calitate, evitati toate acele lucruri care produc o crestere a temperaturii interne a corpului, in special practicarea de activitati fizice dupa ora 20.00, mesele prea bogate in grasimi si consumul de bauturi alcoolice sau usor alcoolizate.