Cum luptă un medic de la Marie Curie pentru copiii bolnavi și abandonați. Aplicația creată

Ultima actualizare: 19-12-2019 20:00

Abandonaţi de părinţi, în momente cumplite, foarte mulţi bebeluşi în stare critică luptă pentru vieţile lor în secţia de terapie intensivă a Spitalului Marie Curie.

Nu sunt însă singuri. Medici, asistente şi infirmiere, au grijă ca aceste suflete să primească dragoste şi compasiune. Iar atunci când nu au timp, diverşi voluntari vin să îi aline. Programul a fost iniţiat de şeful secţiei, doctorul Cătălin Cîrstoveanu.

Cinci prunci au fost abandonați în spital tocmai de cei care ar fi trebuit sa ii protejeze: părinții. Stelică este unul dintre ei.

Operat pe inimă, avea doar 8 luni când a ajuns aici. I-a intrat imediat la suflet medicului Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei.

Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei de terapie intensivă pentru nou născuţi: "Noi l-am ţinut 6 luni pe tratament, a fost ventilat, menaj, drenaje pleurale, i-am dat mâncăruri speciale, acum am început să îi dăm lapte special, am luat-o de la capăt. Dar o să aibă o mamă, a venit de la Oradea special să îl vadă. Tot timpul îmi dă Sara mesaje, mai dă-mi poze cu Stelica, ne este dor de Stelica".

Pentru copilaşii bolnavi abandonaţi sau cu risc de abandon, medicul Cîrstoveanu, împreună cu cei de la Fundaţia Inima Copiilor, au conceput un program de voluntariat.

Medicul Cîrstoveanu: "Lipsa compasiunii şi dragostei materne înseamnă repercusiuni serioase, drept urmare ei încearcă să suplinească lucrul ăsta şi cu foarte bune rezultate. Degeaba iese anatomic sănătos când anumite procese cognitive sunt afectate în tim. Un voluntar, prin definiţie şi prin ce am acceptat noi aici, este un real ajutor să stea lângă cei părăsiţi sau aproape părăsiţi. S-a demonstrat, pe termen lung, privarea de căldura mamei înseamnă foarte mult pentru dezvoltarea lor cognitivă şi sigur asistentele de multe ori le surprindem, stau cu ei în braţe, stau şi îi iubesc. Am o poză celebra cu Victor, avea un pacient pe care îl luă şi îl ţinea în braţe, asistent băiat, era foarte simpatic şi foarte iubitor"

Din septembrie, o franţuzoaică, al cărei soţ lucrează în România, vine de câteva ori pe săptămână la Marie Curie pentru a petrece timp cu aceste suflete suferinde. Noi am cunoscut-o în timp ce îi aducea zâmbetul pe buze lui Gabriel. Am aflat că în Franţa lucrează ca infirmieră.

Solene Chauvin, voluntar: "La început este dificil, pentru că nu ştii cum să lucrezi cu copiii. Dar când îi vezi aşa, zâmbind, că suntem noi aici, este pentru noi o mulţumire şi ne determina să venim în continuare. Vedem că deşi nu vorbim romana, pentru cei mici nu există bariera de limbă. Este foarte simplu".

Ca Solene, sunt alţi 27 de voluntari care luptă să suplinească afecţiunea şi grija părinţilor absenţi. Vin în medie de 2 ori pe săptămână şi stau cel puţin o oră cu un prunc bolnav.

Medicul Cîrstoveanu: "Și de-a lungul timpului s-au selectat cei mai perseverenţi. Regulă la voluntari - să aibă minim 6 luni, să vină măcar o dată pe săptămână. Asta înseamnă persistentă, perseverenţa. Am făcut un calendar şi fiecare se programează la o anumită oră. Ştim exact când vine, când pleacă şi la cine vine. Ei când intră pe telefon văd programările care sunt şi rugămintea este să împărţim iubirea echitabil. Şi am zis să nu se mai programeze toţi la Stelica, e vedeta noastră, dar şi ceilalţi au nevoie".

Aceşti copilaşi ai nimănui reprezintă dovada că, la secţia de terapie intensivă de la Marie Curie, micii pacienţi sunt trataţi doar în funcţie de gravitatea bolii. Intervenţiile sau telefoanele nu au aici nicio valoare. Ca se asigure că bebeluşii au o şansă egală, doctorul Cătălin Cirstoveanu a gândit un sistem online, în care sunt înscrişi toţi cei care au nevoie să ajungă la secţia de terapie intensivă. Fie că e un spital care vrea să transfere un pacient critic, fie că e un părinte disperat, toţi trec prin această procedură.

Cătălin Cîrstoveanu: "Nouă nu ne place să avem doar telefoane, de aceea facem şi lista aceea. Sună managerul, suna mama, suna ministrul şi de aia am făcut un program, toţi în ordine, transparent, luăm o ordine de sus în jos, dacă este unul pe lista aia care moare, ăla va intra".

Lista online e transparenta şi poate fi verificată în timp real de oricine are o conexiune la internet. Mai tot timpul sunt zero paturi libere şi cel puţin 10 bebeluşi în aşteptare.

Medicul Cîrstoveanu: "Uitaţi-vă ce s-a întâmplat, pentru unii, aşteptând, chiar au decedat din nefericire. Spun de vreo 10 ani, România nu poate primi decât maxim 60 la sută din nou născuţii cu probleme critice. Restul nu pot fi îngrijiţi în conditii de siguranţă, nu au echipamente, nu au ceea ce trebuie pentru o îngrijire răspunzătoare".

Sătul de indolența şi indiferenta autorităţilor, medicul Cirstoveanu a construit în mare parte cu fonduri private o secţie de cardiologie şi chirurgie cardiacă, singura bază de lapte matern din ţară şi a refăcut secţia de terapie intensivă pentru nou născuţi, unde vrea să mai aducă 20 de paturi.

Medicul Cîrstoveanu: "Vor fi şi mai mari decât camerele acestea. Vor fi de 15 metri pătraţi pentru că vrem să punem tot ce este mai critic decât critic. Multe echipamente în jurul pacienţilor".

Noua extindere se ridică la 3,6 milioane de euro din care s-au strâns 1,5 milioane de euro. Cu un sms la 8844 cu mesajul BINE, puteţi dona 2 euro lunar. Iar până la sfârşitul anului firmele mari pot dona 20 la sută din impozitul pe profit datorat statului către Fundaţia pentru Copiii României de pe lângă spitalul Marie Curie, cu menţiunea că suma va fi folosită pentru Secţia de Terapie Intensivă Nou Născuţi. Salvarea acestor prunci sta şi în mâinile noastre.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO