În sistemul nostru sanitar atât de bolnav sunt medici care luptă cu îndârjire pentru salvarea unor suflete nevinovate.

Un exemplu vine de la secția de terapie intensivă pentru nou-născuți de la Spitalul Marie Curie, unde întreg personalul dă un exemplu despre cum ar trebui să arate sănătatea românească. E nevoie, însă, de mai mult și cum banii de la bugetul de stat sunt întotdeauna prea puțini, firmele mai pot direcționa 20 la sută din impozitul pe profit către această cauză.

Medicul Cătălin Cîrstoveanu a venit la spital, direct de la aeroport, după o noapte nedormită. Pentru că încă nu se operează constant în clinica de cardiologie de la Marie Curie, a zburat cu un nou-născut în stare critică la un spital din străinătate. Dar acum, în secția de terapie intensivă pe care o conduce, un alt bebeluș grav bolnav are nevoie de ajutorul lui. Nici nu clipește. Imediat, pornește procedurile.

Imediat ce intervenția ia sfârșit, merge să îl vadă pe Luca. Miercuri, bebelușul născut prematur în urmă cu 3 luni, este agitat, poate pentru că este ziua în care ar fi trebuit să se nască, dacă totul ar fi decurs ca la carte.

Mama, o tânără de 31 de ani, a născut într-un spital privat din Bucureșți. Luca a venit pe lume la 29 de săptămâni, cântărind doar 1,2 kilograme.

Mama lui Luca: „Pe lângă prematuritate a fost și o infecție materno-fetală, după care a făcut o complicație la plămâni.”

Luca a stat internat în spitalul privat 10 săptămâni. Cum nu dădea semne că își revine, părinții au cerut ajutorul medicului Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de terapie intensivă de la Spitalul Marie Curie, despre care aflaseră că face minuni.

Mama lui Luca: „Nu îmi închipuiam că în sistemul de stat există așa ceva. Trăim cu această preconceptie în care plătim foarte multe dări la stat și nu ne dorim la stat și întotdeauna alegem privatul. Există locuri ca acesta la stat și rămânem uimiți de calitatea serviciilor și echipamente și cum se comportă toată lumea cu tine. Doctorii sunt permanent aici,  plus că este foarte ușor de comunicat cu ei. Te aștepți să vii la stat cum vorbesc cu ei, dar e foarte ușor. Ce este important este faptul că fiecare copilaș are cămăruța lui. Este foarte important pentru că au nevoie de liniște și odihnă. Atunci când sunt mai mulți copii în salon, ca în alte părți, ei se agită unul pe altul, aici se vede diferența.”

Luca este aici de o săptămână și a luat deja în greutate o jumătate de kilogram. Pentru mama, este un lucru extraordinar că își poate supraveghea pruncul, zi și noapte. În celelalte secții de terapie intensivă, de la stat sau privat, nu ai voie să stai mai mult de o oră.

Mama lui Luca: „Dacă e ca Luca să aibă o șansă adevărată, aici o are. Este incredibil ce este în această secție și foarte important, lucru de care nu mi-am dat seama până acum o săptămână, legătura mamă-copil. Este locul în care mama poate sta aici cât vrea și poate părea din poveșți, dar de când stau cu Luca zilnic, respirația lui s-a îmbunătățit, culoarea, mănâncă. Chiar dacă mai este agitat, nu mai este sedat. S-a îmbunătățit starea lui.”

Doar 60 la sută dintre pruncii în stare critică pot fi tratați însă, în România. Pentru a fi operați, de ani de zile, voluntar, medicul Cătălin Cîrstoveanu zboară cu ei în străinătate, cu avioane de linie.

Drumurile sunt plătite de familii sau de „Fundația Inima Copiilor”, iar operațiile sunt decontate de statul român.

Alexandru Popa, Fundația Inima Copiilor: „Pregătește copilul pentru transport. De multe ori, copilul este intubat, ventilat mecanic și el face la balon șase ore cât durează de aici, din secție, până ajunge copilul la aeroport. Mai sunt unii care zic: „De ce nu face statul?” Dacă stăm să așteptăm, ne uităm cum mor copii. De asta îi duce Cătălin cu avion de linie comercială. Dar nu e normal. Ar trebui să fie ambulanță aeriană: "Nu ai să vezi așa ceva". Ambulanța aeriană costă 10 -15.000 de euro pe transport, pe care statul român ar fi normal să îl pună la dispoziție.”

Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de terapie intensivă pentru nou-născuți: „Uite avem copilul de acolo. Traseul lui este halucinant: Timișoara-Craiova-Pitești. Sperăm să îl facem aici. Dacă se degradează cumva, iar o să plecăm cu el acolo.”

Medicul Cătălin Cîrstoveanu luptă de ani de zile pentru ca acești prunci să poată fi îngrijiți la noi în țară. A construit o secție de chirurgie cardiacă, în care, începând de anul viitor, echipe de medici români vor opera constant. Și a făcut din secția de terapie intensivă de la spitalul Marie Curie, una dintre cele mai moderne din Europa. Vrea să o mai extindă cu încă 20 de paturi.

Cătălin Cîrstoveanu: „Această plimbare geografică în România a copiilor bolnavi nou-născuți am vrea să o terminăm odată. Trebuie să ajungem la acea capacitate normală de îngrijire a copiilor bolnavi.”

Reporter: „Ce trebuie să schimbăm ca să ajungem acolo?”

Cîrstoveanu: „În primul rând, problema e a noastră. Noi spunem aceste cifre reci: îngrijim 60 la sută. Ei înțeleg, nu o înțeleg. Noi avem o problemă importantă, pentru că ar trebui să fim extrem de revoltați de lucrul ăsta. Acceptăm să îi punem câte două camere. Sigur nu avem personalul. Trebuie să spunem toți lucrul ăsta: trebuie să avem infrastructura asta.”

Noul proiect de extindere a secției de terapie intensivă de la Marie Curie se ridică la 3,6 milioane de euro, din care 1,5 milioane de euro au venit de la o companie privată. Putem contribui cu toții la salvarea acestor suflete cu un SMS cu mesajul bine la 8844, iar firmele mai pot, până la sfârșitul anului, să redirecționeze 20 la sută din impozitul pe profit către „Fundația pentru Copiii României” de pe lângă spitalul Marie Curie, cu mențiunea că suma va fi folosită pentru Secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!