Cum au rămas fără cod QR oameni vaccinați din cauza rețelei care falsifica certificatele de vaccinare
Fenomenul falsificării certificatelor de vaccinare se extinde. Peste 400 de persoane sunt cercetate pentru că au falsificat aceste documente ori au beneficiat de ele. 67 dintre suspecți sunt angajați în sistemul de sănătate.
O adeverință de vaccinare sau un certificat verde se vindeau cu 100 de euro, iar clienții nevaccinați îl solicitau pentru călătorii.
Medicul de familie din județul Dâmbovița, reținut că a eliberat adeverințe de vaccinare false pentru mai mulți fotbaliști ai unui club de fotbal din liga a treia, este unul dintre cele 67 de angajați din sistemul de sănătate care au ajutat persoane nevaccinate să obțină certificate medicale digitale.
În acest caz, cel puțin 10 fotbaliști ar fi primit de la medicul Daniela Mitrea adeverințe false de vaccinare. Sportivii aveau nevoie de certificat ca să participe la meciurile din Liga a III-a și unii - spun anchetatorii - nu voiau să își facă injecția pentru că nu cred în gravitatea bolii COVID-19. Au primit adeverințele, dar în realitate nu li s-a administrat niciun ser.
Persoane nevaccinate ajungeau să aibă un certificat verde aparent valabil și printr-o altă metodă. Un funcționar sanitar accesa ilegal registrul național de vaccinare și înlocuia datele unei persoane vaccinate cu cele ale unui nevaccinat. Astfel, dacă ar fi fost verificat codul QR, acesta părea perfect valabil.
Cu alte cuvinte au existat și victime colaterale. Oameni vaccinați s-au trezit că nu mai au un cod QR valid pentru că a fost pur și simplu dat altei persoane.
Răzvan Marinică, șed DICE: “Toate datele care sunt înscrise în acel certificat, la un moment dat dacă sunt verificatede un organ al statlui apar că sunt fictive, că sunt false.// care sunt argumentele celor care își doresc să obțînă astfel de falsuri? Vor să obțină mai ușor acest certificat și să-l folosească în principal în scop turistic”.
Au fost luate de urgență măsuri. A fost eliminată posibilitatea de a mai modifica datele introduse în registrul național de vaccinare.
Lucian Bode, ministru de Interne: “Avem mai multe acțiuni în derulare în ceea ce privește combaterea infracțiunilor legate de aceste adeverințe și certficate de vaccinare false. M -aș dori să limităm la minim posibil acest fenoment, pentru că nu facem altceva cei care ajung să apeleze la astel de practici decât să îi punem în pericol pe cei din jurul nostru pe cei dragi”.
Cine dorește să verifice autenticitatea unui certificat verde are la dispoziție o aplicație care verifică autenticitatea datelor. Check DCC este simplu de folosit.
Din luna iunie de când a apărut acest fenomen la nivel național, câteva sute de persoane au fost prinse de autorități cu adeverințe sau certificate de vaccinare false.