Criza vaccinurilor in Romania nu are leac. Efectele foarte grave pe care le poate avea lipsa imunizarii
Criza vaccinurilor a devenit o problema cu repetitie in Romania. O data la cateva luni, parintii nu-si pot imuniza copiii pentru ca vaccinurile lipsesc din spitale si din farmacii.
Desi la inceputul verii Ministerul Sanatatii dadea asigurari ca se va rezolva criza in iulie, acum anunta ca va rezilia contractul cu unul dintre distribuitori, care nu mai poate onora comenzile. Autoritatile vor cumpara peste 100.000 de doze prin procedura de urgenta, insa pot trece cateva saptamani pana cand parintii vor avea acces la ele.
125.000 de doze de vaccin hexavalent au fost distribuite in aceasta vara, dupa o perioada de criza ce a durat doua luni.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
De doua saptamani, insa, distribuitorul Polisano trebuia sa livreze o alta comanda, de 120.000 de doze. Acest lucru nu s-a intamplat, spun autoritatile din Sanatate, pentru ca firma are datorii mari catre producatorul Sanofi si nu mai poate cumpara serul pentru bebelusi.
Laurentiu Colintineanu, purtator de cuvant Ministerul Sanatatii: ''Solutia pe termen scurt pentru cele 120.000 de doze care sunt in Romania, in depozitul producatorului, este achizitionarea acestora de catre Unifarm in termenul cel mai scurt posibil. In prima decada a lunii septembrie. Astfel incat intarzierea sa nu fie prea mare.''
Tot ce au putut spune reprezentantii Polisano despre acest subiect a fost ca impreuna cu Ministerul Sanatatii si firma producatoare cauta solutii pentru rezolvarea problemei. Insa pentru ca este a treia oara cand distribuitorul intarzie comanda, Ministerul anunta ca va denunta contractul cadru incheiat la inceputul acestei veri.
Serul trebuia sa ajunga din depozite la Directiile de Sanatate Publica, iar acestea sa imparta dozele medicilor de familie care urmau sa-l administreze gratuit in cadrul programului national de imunizare. Insa acest lucru nu s-a mai intamplat. Vaccinul hexavelent protejeaza copilul improtiva a sase boli grave: difteria, tetanosul, tusea convulsiva, pneumoniai, poliomielita si hepatita B. Nevaccinarea sau intarzierea prea mare pot avea efecte foarte grave, spun medicii specialisti.
Dr. Adrian Craciun: ''Pot aparea boli care au fost eradicate, precum poliomielita. Pot aparea epidemii. Vaccinul este un ser cu mai multi virusi neactivi care imunizeaza organismul.''
Criza de vaccinuri se mentine si in cazul celor care ar trebui sa se gaseasca pe piata libera. Mai multe vaccinuri ale companiei GlaxoSmithKline, despre care unii medici pediatri spun ca au efecte secundare mai putine si mai slabe decat cele asigurate de autoritati, sunt foarte greu de gasit.
Reprezentantii GSK spun ca ''cererea pentru anumite medicamente si vaccinuri din portofoliul GSK este foarte mare, depasind astfel stocurile prevazute de companie. Din cauza cererii crescute si a lipsei disponibilitatii vaccinului inclus in Programul National de Imunizare.''
Intre timp, Ministerul Sanatatii a anuntat ca va lansa o procedura de achizitii in vederea incheierii unui nou acord cadru, care sa permita stabilitatea livrarilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, ministerul sanatatii, criza, sanatate, lipsa, polisano,
Dată publicare:
23-08-2016 18:59