Vaccinurile pentru imunizarea bebelusilor lipsesc din spitale de trei luni. Semnalul de alarma tras de medici

24-05-2016 17:09

Mii de parinti din toata tara sunt revoltati pentru ca, de aproape trei luni, vaccinurile pentru imunizarea bebelusilor lipsesc cu desavarsire.

Daca pana acum oamenii puteau sa cumpere din farmacii dozele, stocurile s-au epuizat si acolo. Ministerul Sanatatii a anuntat ca vaccinurile hexavalente vor ajunge la medicii de familie abia la inceputul lunii viitoare.

La Cluj, ultimele doze de vaccin au ajuns la medicii de familie in luna februarie. Acestea s-au epuizat insa repede, pentru ca veneau dupa o alta criza.

Dr. Delia Ciuca, medic de familie: "Acum am nevoie de 65 de doze, hexavalent. Aproape 50 de pacienti sunt intarziati cu cel putin o luna. La unii suntem intarziati bine, pentru ca noi la momentul la care am facut vaccinarea, in februarie, unii trebuiau vaccinati pentru 4 luni, nu pentru doua luni."

Daca unii parinti au reusit sa cumpere dozele de vaccin din farmacii, inainte ca stocurile sa fie epuizate, altii le asteapta acum pe cele gratuite oferite de stat.

Acum, la Cluj ar trebui sa ajunga in perioada urmatoare 5.000 de noi doze, dar pana la finele anului ar mai fi nevoie de inca 10.000, pentru a recupera din intarzieri.

Mihai Moisescu, director adjunct Directia de Sanatate Publica Cluj: "Necesarul de vaccine este de 1950 de doze lunar."

Medicii de familie trag un semnal de alarma si spun ca bebelusii ar putea fi in pericol in fata unor boli periculoase.

Dr. Ioan Muresan, medic de familie: "Vaccinul care se face la 2,4 si 11 luni este un vaccin hexavalent. Pentru hepatita B, o boala care este cu incidenta in Romania, pentru poliomielita, difterie, tetanos, tuse convulsiva."

Nu este singurul vaccin care lipseste din cabinetele medicilor de familie. Tot mai multi doctori spun ca s-au terminat si dozele de tetravalentul care trebuie administrat copiilor cu varsta de 6 ani.


VIDEO PROTVPLUS.RO