Criză în secțiile ATI din România. Medicii se luptă cu un adversar extrem de agresiv: tulpina britanică

Dată publicare: 19-03-2021 19:12
Dată actualizare: 19-03-2021 19:44


România a atins vineri cel mai mare număr de pacienţi internaţi la terapie intensivă, de când a început pandemia de coronavirus: 1.313 pacienți sunt în stare gravă, printre care și doi copii de 3 ani.

Secțiile de ATI nu mai au locuri disponibile. Din această cauză, la Craiova, două femei bolnave de Covid 19 au murit în timp ce aşteptau să se elibereze două paturi la terapie intensivă. În total, 143 de români au fost răpuşi de Covid doar în ultimele 24 de ore.

Valul trei al pandemiei loveşte dureros. Au început să piară cei care au nevoie de un pat la terapie intensivă şi nu-l mai găsesc. La Spitalul Județean de Urgență Craiova, două femei 82 şi 83 de ani au murit în timp ce așteptau în izolator să se elibereze un loc la AŢI. Alţi 12 pacienţi în stare gravă încă aşteaptă în Craiova să ajungă la la terapie intensivă.

Aşa este peste tot în ţară. La Spitalul Victor Babeş din Bucureşti nu mai sunt locuri la ATI de două săptămâni. Situaţia e disperată.

Emilian Imbri, manager al Spitalului „Dr. Victor Babeș”: „Doctorii consultă din salvare. În sensul că apar salvările cu cazuri noi, nu ai unde să îi mai consulţi. iese doctorul din camera de gardă, urca în salvare ca să nu cumva să se altereze atât de mult starea de sănătate încât să ajungem în culpă medicală.”

Şi la Institutul Marius Nasta se fac eforturi pentru pacienţi.

„Sunt multe, sunt cazuri severe, sunt cazuri la pacienţi mai tineri. A trebuit să suplimentăm treptat în ultima săptămână numărul de locuri tocmai pentru ca pacienţii vin de acasă şi sunt extrem de afectaţi pulmonar”, spune Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta.

Medicii se luptă acum şi cu un adversar nou și extrem de agresiv faţă de celelalte două valuri înregistrate în România: tulpina britanică. Un studiu făcut de un lanţ de clinici medicale private arată că din 94 de probe analizate şi alese în mod aleatoriu, 88 aveau tulpina britanică a Sars-Cov-2. Asta înseamnă că în două luni, prevalența tulpinii britanice a crescut de 8 ori pe loturile analizate de aceste laboratoare.

Medicii încearcă să îşi dea seama de ce din noile cazuri raportate atât de multe sunt grave. Mult mai multe comparativ cu valul doi. Acum, la aproape 5600 de cazuri diagnosticate în ultimele 24 de ore, avem 1.313 bolnavi la ATI. Peste 11.000 de pacienţi sunt internaţi în alte secţii.

„Cred că discutăm de mai multe cazuri decât cele raportate, cred ac este un deficit de testare pe care trebuie să îl corectăm. Situaţia este îngrijorătoare pentru că la acest val am pornit cu secţiile de terapie pline, cu peste 1.200”, spune Radu Tincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca.

Tot mai mulţi copii infectaţi cu Sars-Cov-2 ajung în atenţia medicilor. La Sibiu, doi copii cu alte comorbiditati sunt internaţi la ATI. Este vorba despre o fată şi un băiat, amândoi de trei ani.

Pentru că situaţia paturilor de la ATI este disperată în întreaga ţară, premierul a declarat că va cauta soluţii în acest weekend împreună cu secretarul de stat, Raed Arafat şi cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

„Numărul paturilor la ATI va fi suplimentat cu 10-12 în Capitală și se caută soluții pentru a fi suplimentate locurile până la 1.600, la nivel național”, a spus premierul Florin Cîțu.

Rămân însă nefolosite cele 18 locuri de ATI din Spitalul modular de la Lețcani, Iaşi. La fel 54 de paturi şi mult echipament medical pentru că spitalul este închis.

Decizia de a ţine unitatea mobila închisă vine exact în ziua în care Iaşiul a intrat în scenariul roşu, iar la Terapie Intensivă mai este un singur loc liber.


VIDEO PROTVPLUS.RO