Criza de sânge continuă în România. Cu o picătură se pot salva trei vieți
Angajaţii primăriei din Sebeş, judeţul Alba, s-au alăturat campaniei "Donează sânge pentru o viaţă", demarată de municipalitate.
Ei speră ca prin puterea exemplului să îi convingă şi pe alţii că astfel pot salva oameni aflaţi în situaţii limită. La fiecare donare se recoltează aproximativ 400 de mililitri de sânge.
Zeci de angajaţi ai primăriei din Sebeş au mers dimineaţa la spitalul din oraş ca să doneze sânge.
Bărbat: "Auzisem că donând sânge salvezi cel puţin o viaţă şi este foarte bine şi pentru organism. O să donez în continuare. Un gest mic salvează vieţi."
Femeie: "Există persoane care au nevoie de sânge. Îi indemn pe toţi cei care au posibilitatea şi nu au niciun fel de intervenţie chirurgicală în ultimele şase luni. Oricare dintre noi sau familiile noastre am putea să fim în situaţia să avem nevoie de sânge."
Numărul donatorilor la nivel naţional nu acoperă necesarul de sânge, aşa că astfel de campanii menite să ajute pacienţii aflaţi în stare critică sunt binevenite.
Dorin Nistor, primar Sebeș: ”La Sebeş, o nouă zi unde Campania "Donează sânge pentru o viaţă" continuă. Ne bucurăm că sunt mulţi donatori. Ne bucurăm să vedem alături de noi tineri, pentru că până la urmă vrem să transmitem şi generaţilor viitoare acest tip de iniţiativă."
Pentru că au fost foarte multe persoane dornice să doneze sânge, în perioada următoare cei de la centrul de transfuzie din Alba Iulia vor merge iar la Sebeş ca să facă recoltări.
Simona Nandrea, Centru de Transfuzii Alba: "Donarea de sânge este foarte importantă, ţinând cont că cu o picătură de sânge salvăm trei vieţi. Tot timpul este nevoie de sânge, cazurile apar, sunt noi. Unde stăm un pic mai slab sunt donatorii cu RH negativ."
Cei care vor să devină donatori trebuie să aibă între 18 şi 65 de ani şi peste 55 de kilograme, iar în ultimele şase luni să nu fi suferit nicio intervenţie chirurgicală.