Covid, gripă, bronşiolită, o „triplă epidemie” fără precedent îngrijorează medicii din întreaga lume. Șase copii au murit
La noi, situația este îngrijorătoare în spitalele de pediatrie. Specialiștii vorbesc despre o triplă epidemie: de gripă, Covid și un virus respirator.
Tot mai mulți copii ajung la camerele de gardă și au nevoie de oxigen. La fel de greu este și în alte țări. În Marea Britanie, șase copii au murit în ultima săptămână, după ce s-au infectat cu un streptococ.
Medicii de la noi, în alertă
Rezemați de perete, cu copiii bolnavi în brațe, pe jumătate adormiți, câțiva părinți așteptau să le vină rândul la consultație, la unitatea de primiri urgențe de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Alții se plimbau agitați prin încăpere, în speranța că vor fi chemați mai repede. În medie, timpul de așteptare a fost de patru ore. Un bărbat spune că și-a adus copilul la urgențe la ora 19. A reușit să treacă de triaj, dar până la consultație a stat mult.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Adrian Dața, părinte: „Am intrat la soție să îi las o sticlă de apă și m-am uitat pe monitor să văd prioritatea copilului. Am observat 120 de minute. După care am mers și am vorbit cu domnul care s-a ocupat de triajul copilului și mi-a spus că nu prezintă o urgență și că ăla e timpul pe care noi trebuie să îl așteptăm”.
Și la Spitalul Victor Gomoiu, holurile erau pline. Pe tabela de la urgențe, timpul de așteptare ajungea și la patru ore și 20 de minute. Imediat cum s-a lăsat seara, pacienții au început să apară, câte unul nou la câteva minute.
Este la fel în majoritatea spitalelor din țară. Medicii spun că în ultimele săptămâni s-au confruntat cu valuri mari de copii care nu pot respira, au stări de greață ori febră mare și tușesc continuu. Nu toate cazurile sunt de urgențe, însă unii părinți se sperie și vin imediat la medic.
Iustina Stan, medic primar pediatru: „În perioada noiembrie - martie e un val de îmbolnăviri cu virus sincițial respirator, ceea ce se întâmplă și la noi. Poate puțin mai agresiv decât eram noi obișnuiți, dar asta este o problemă în toată lumea. Trebuie urmărite mai ales stările de alarmă. Nu poate mânca, tușește non-stop, respiră cu dificultate sau respira foarte repede. În acele cazuri trebuie să se prezinte la camera de gardă, la primiri urgențe”.
Dacă simptomele sunt mai ușoare, iar copiii sunt vioi, medicii recomandă o supraveghere atentă și multe lichide pentru cei mici.
„Tripla epidemie” îngrijorează specialiștii din multe țări
Specialiștii vorbesc despre o „triplă epidemie”: de Covid, bronșiolită și gripă. În Marea Britanie, în numai o săptămână, streptococul A, care poate provoca infecţii uşoare sau fatale, a curmat viața a șase copii.
Părinte: „Să-ți vezi copiii murind, să treci prin asta ca părinte, e atât de greșit. E groaznic. Mi-a schimbat viața pentru totdeauna. Vreau doar ca micuța mea să se întoarcă acasă”.
Iar în Germania, medicii spun că se confruntă cu cel mai rău val de viroze din ultimii 30 de ani.
Dr. Ștefan Arens: „Acum, situația e mult mai tensionată decât ce am experimentat în ultimii câțiva ani. Îmi sunt cunoscute valurile cu virusul respirator sincițial, din mulții ani de muncă pe care îi am, le avem în fiecare an, dar nu îmi amintesc să fi avut un val ca acesta vreodată”.
Iar în Statele Unite, unele spitale nu mai au paturi pentru copiii bolnavi.
Dr. Van Gucht, medic virusolog: „Recomandările și măsurile pe care le-am luat împotriva Covid funcționează și pentru virusul respirator sincițial. Ventilație bună, aerisire, stați acasă când sunteți bolnavi, purtați mască în mijloacele de transport publice. Ele protejează împotriva Covid, dar și împotriva virusului respirator sincițial”.
Pe lângă prudență, medicii recomandă și vaccinarea.