Avertisment dur al specialistilor europeni. Substantele care provoaca pubertatea precoce a copiilor

13-05-2013 19:19

Insecticidele, parabenii si alte substante chimice, care provoaca tulburari hormale, sunt in atentia specialistilor europeni.

Ingrijorata de scaderea abrupta a varstei la care copiii sunt depistati cu pubertate precoce, Comisia Europeana le cere statelor membre sa monitorizeze efectele acestor substante periculoase.

In functie de rezultate, oficialii ar putea impune restrictionarea lor. Numai la noi, doctorii trateaza anual sute de minori, care prezinta semne de pubertate de la 7- 8 ani.

Chiar si o copila de 4 ani a fost diagnosticata cu pubertate precoce de endocrinolog:

"Mi s-a parut ca are sani, mi s-a parut ceva ciudat. Mi-a zis medicul ca daca nu veneam atunci, peste 2 ani ii venea ciclul!" declara mama fetitei.

Aceste schimbari ar trebui sa apara la 12 - 14 ani, insa in cazul unor copii se produc tot mai devreme.

Toate cauzele sunt strans legate de substantele chimice de sinteza, intilnite in obiectele din care bem si mancam, in produsele de spalat si curatenie, ca sa nu mai vorbim de cele cosmetice.

Multi dintre compusii din care sunt facute obiectele care ne inconjoara pot altera echilibrul hormonal normal, spun medicii.

Pubertatea precoce este favorizata si de alimentatia de tip fast food si de produsele cu hormoni. O alta fetita, de exemplu, are par excesiv pe corp.

"M-am speriat ca avea par pe maini pe spate. Mi-au zis sa nu ii mai dau lapte si carne de pasare ca nu ii bine".

In Romania, peste 600 de copii sunt diagnosticati anual cu pubertate precoce. Jumatate dintre pacienti sunt fetite.

Pubertatea la copii apare in urma deblocarii hipotalamusului, centrul de comanda pentru majoritatea glandelor endocrine, ce elibereaza hormoni in tot corpul. Varsta a scazut ingrijorator, din cauza factorilor externi.

Tocmai de aceea, pubertatea precoce trebuie diagnosticata si tratata.

La nivel european, specialisti din toate tarile vor analiza impactul acestor substante asupra organismului uman.

In urma studiilor, responsabilii pot impune folosirea lor in cantitati mai mici decat in prezent.


VIDEO PROTVPLUS.RO