Copacul pe care nu ar trebui să îl atingi niciodată. Poate provoca simptome înfiorătoare, cancer și moarte. GALERIE FOTO
Arborele manchineel (Hippomane mancinella) este pe cale de dispariție, dar la fel este și oricine are de-a face cu el.
Cristofor Columb l-a numit „merișorul morții”, planta tropicală fiind unul dintre cei mai otrăvitori copaci de pe planetă, potrivit Centrul Național de Informare în Biotehnologie (NCBI) și Treehugger.
Arborele, nativ în America Centrală, nordul Americii de Sud, Florida de Sud și Caraibe, oferă fructe înșelător de dulci și deține recordul mondial Guinness pentru „cel mai periculos copac”.
Care parte este cea mai toxică?
Fructele sunt cea mai evidentă amenințare, putând provoca ore de agonie și chiar moarte după doar o mușcătură.
„Am mâncat din acest fruct și avea un gust dulce plăcut”, a scris radiologul Nicola Strickland într-un articol din British Medical Journal în anul 2000 despre consumul de manchineel împreună un prieten. „Câteva clipe mai târziu, am observat o senzație ciudată de piper în gură, care a evoluat treptat către o senzație de arsură și o senzație de constricție a gâtului. Simptomele s-au agravat în câteva ore, până când abia puteam înghiți alimente solide din cauza durerii chinuitoare și a senzației unui nodul faringian uriaș.”
Deși merele sunt otrăvitoare, fiecare dintre celelalte părți ale unui manchineel este toxică, potrivit Institutului de Științe Alimentare și Agricole din Florida, care spune că „interacțiunea cu și ingestia oricărei părți a acestui copac poate fi letală”. Aceasta include scoarța, frunzele și seva lăptoasă, o picătură putând pârjoli pielea celor care se așază la umbra lui. Chiar și fără a atinge copacul în sine, oamenii (și vopseaua mașinii) au fost arși de seva groasă și caustică, în timp ce ploaia o clătea peste ei.
Toxinele din plante evoluează de obicei pentru apărare, dar nu este clar de ce manchineel a ajuns la astfel de extreme.
Efectele expunerii la manchineel
Arborele conține un cocktail de toxine cunoscute, precum și unele care nu au fost încă identificate. Câteva acționează instantaneu.
Simptomele de la contactul cu seva variază de la o erupție cutanată și dureri de cap până la dermatită acută, probleme severe de respirație și „orbire dureroasă temporară”, potrivit autorului David Nellis. Arderea sau tăierea lemnului nu este recomandată, deoarece fumul și rumegușul acestuia ard pielea, ochii și plămânii.
Consumul de fructe provoacă de obicei dureri abdominale, vărsături, sângerări și leziuni ale tractului digestiv, conform lui Nellis. Moartea este considerată un risc, dar mortalitatea cauzată de ingerarea fructelor este rară. Totodată, unii compuși din arbore favorizează creșterea tumorilor benigne și maligne.