Cercetatorii de la Harvard sustin ca zaharul poate provoca o dependenta similara cu cocaina
Un grup de cercetatori de la Harvard sustin ca au demonstrat ca zaharul poate provoca dependenta, la fel ca heroina sau cocaina.
"In timp ce hrana este necesara vietii, noi mancam mai mult decat ar fi necesar. Cand mancatul excesiv devine o obisnuinta greu de oprit, se poate spune ca persoana in cauza ar fi dependenta de mancare", spune Belinda Lennerz, cercetator in cadrul Harvard Medical School.
Dr. Lennerz a declarat ca pierderea in greutate ar trebui sa consiste in reducerea aportului zilnic de calorii, insa pentru unii oameni acest lucru se dovedeste a fi dificil de realizat, acestia continuand sa manance in exces.
Studiul a relevat ca de vina ar fi produsele procesate cu un indice glicemic extrem de ridicat. In urma consumului acestora, nivelul de zahar din sange cunoaste o crestere brusca, dupa care o cadere la fel de rapida. Toate aceste lucruri declanseaza senzatia de foame.
Cercetarea condusa de Harvard Medical School a inregistrat efectele unor milkshake-uri cu indice glicemic inalt si jos asupra a doisprezece barbati supraponderali.
De asemenea, studiul a inclus si ecografii, care au indicat activarea unor centre precum cel al mancatului din placere, al recompensei si al poftelor, in urma consumului de produse bogate in zahar. Aceleasi centre sumt stimulate si in urma consumului de substante ce creeaza dependenta, precum heroina si cocaina.
Desi oamenii de stiinta din cadrul Harvard Medical School au obtinut rezultate interesante, Dr. Belinda Lennerz a declarat ca ideea de “dependenta de mancare” necesita cercetari mai aprofundate.