Pretul amar al zaharului. Cum am ajuns sa platim cel mai mult dintre toate tarile Europei de Est
Pentru romani, viata nu e foarte dulce, daca luam in considerare faptul ca magazinele de la noi vand cel mai scump zahar din regiune.
Concurenta redusa intre cele cateva fabrici de la noi a urcat preturile peste cele din Ungaria, Cehia sau Polonia. In prezent, doar 15 la suta din consum este acoperit din sfecla autohtona.
Tot mai multi romani sunt tentati sa renunte la zaharul din cafea, nu din motive de sanatate, ci din cauza pretului foarte mare pe care acesta il are in Romania.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
In tara noastra, pretul zaharului este cel mai mare din Europa de Est, aproape dublu fata de Cehia, de exemplu. Cumparatorul roman plateste echivalentul a 1,6 dolari pentru un kilogram de zahar, cu 20 de centi mai mult decat un bulgar sau un ungur si aproape dublu fata de pretul din Cehia.
Romania consuma anual peste 550.000 de tone de zahar, dar din 2007, cand am intrat in Uniunea Europeana, i s-a plafonat productia de zahar din sfecla la 100.000 de tone. Alte 330.000 de tone se fac la noi prin rafinarea zaharului brut adus din tarile cultivatoare de trestie de zahar.
Pretul mare al zaharului autohton este pus pe seama recoltelor slabe de sfecla.
Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii:
"Productia la hectar in Romania se cifreaza undeva la 40 de tone. In tarile din vestul Europei se ajunge si usor se depaseste 100 de tone la hectar".
Si importul de zahar brut din trestie este costisitor, spun patronatele.
Gheorghe Bejan, director executiv Patronatul Zaharului: "Daca vine un vapor cu zahar brut, sa spunem din Brazilia, si descaraca intai la Marsilia si dupa aia la Constanta, in clipa in care zaharul ajunge din Constanta in fabrica, zaharul descarcat in Marsilia este deja rafinat si in magazinele noastre".
Totusi, pretul mondial al zaharului scade de doi ani, dar asta nu se vede la raft.
De altfel, pretul zaharului creste in toate tarile Uniunii, spre nemultumirea Bruxelles-ului.
Pana cand se va termina investigatia, atat cafeaua cat si dulciurile vor fi mai scumpe in Romania.