Cercetatorii de la Fundeni au descoperit 4 mutatii care favorizeaza cancerul cailor biliare
Descoperire importanta a cercetatorilor romani de la Institutul Fundeni. Impreuna cu echipe din Singapore, SUA si Thailanda, ei au identificat 4 noi mutatii genetice, care pot favoriza cancerul cailor biliare.
Doctorii vor putea astfel sa depisteze predispozitia unor pacienti la astfel de tumori. In prezent, in Romania sunt sute de bolnavi cu acest tip de cancer, cu o rata de supravietuire, medie, de numai 2 ani.
10 ani de cercetari in 4 laboratoare: Bucuresti, la Institutul Fundeni, Singapore, Statele Unite si Thailanda. De la 273 de bolnavi diagnosticati cu cancer de cai biliare, intre care 45 de romani, medicii au analizat tumorile maligne, prin secventierea ADN-ului.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Oamenii de stiinta au identificat la o parte dintre pacienti prezenta unor noi mutatii genetice implicate in aparitia tumorilor. Ce inseamna asta?
"Permit identificarea persoanelor cu risc. Permit fabricarea de terapii tintite speram cat mai curand. Poate constitui o strategie de screening", a declarat prf. dr. Irinel Popescu.
Asadar, descoperirea ar putea veni in ajutorul celor care sufera de aceasta forma de cancer inainte ca boala sa degenereze. In prezent, bolnavii ajung la medic prea tarziu. Si doar 7% dintre ei mai apuca sa traiasca 5 ani.
Daca la cancerul de san, 10% din totalul cazurilor sunt puse se seama modificarilor genelor BRCA1 si BRCA 2, iar la femeile care prezinta aceste mutatii se practica mastectomia, in cazul ficatului lucrurile sunt mai complicate.
"Daca sanii pot fi scosi, ficatul nu, anumite persoane ar putea sa stie au risc crescut si ca trebuie sa se controleze foarte des ca sa nu dezvolte", declarat dr. Irinel Popescu.
Asta inseamna ca cei carora analizele le vor indica un risc crescut, vor face ecografii din 6 in 6 luni.
CercetatorIi de la Institutul Fundeni vor extinde studiile si vor sa identifice si genele mutante responsabile in aparitia cancerului de pancreas.