Celulele stem nu vindeca orice boala. Ce trebuie sa stiti inainte sa semnati contractul de recoltare
Cele mai mari banci de recoltare de sange placentar din Romania, unite intr-o asociatie, propun un cod etic de combatere a exagerarilor, in legatura cu tratamentele in care pot fi folosite aceste celule.
Initiativa vine dupa ce, sustin specialistii, piata a fost invadata de furnizori care promit ca pot trata orice fel de boala.
Asadar, mare atentie ce contracte semnati si tineti cont de faptul ca valoarea terapeutica a celulelor stem este incontestabila, dar limitata!
Celulele stem pot salva vieti. O demonstreaza si faptul ca o asemenea mostra, recoltata de la un donator adult din Germania, va salva viata unui bolnav de leucemie, internat la Spitalul Fundeni. Cei doi s-au dovedit a fi compatibili si este primul succes al registrului nostru national de celule stem.
Medicii subliniaza totusi ca celulele stem, recoltate din cordonul ombilical, nu sunt un panaceu.
Tocmai de aceea, inainte de a semna un contract cu o banca de celule stem, un cuplu poate sa se consulte cu un specialist.
Pentru ca oamenii sa nu fie inselati si sa nu existe suspiciuni, 3 dintre cele 17 companii acreditate ca banci de celule stem pe piata din Romania, au semnat un cod etic:
"Promovarea serviciilor trebuie sa fie exacta, echilibrata, obiectiva si suficient de completa pentru a da posibilitatea celor carora le este adresata sa isi formeze propria opinie cu privire la valoarea terapeutica a celuleor stem. Ea nu trebuie sa induca in eroare nici beneficiarii si nici medicii."
Orice companie din domeniu e invitata sa adere la acest cod.
In prezent, piata de celule stem din Romania se ridica la aproximativ 10 milioane de euro. Preturile pentru o recoltare difera in functie de schemele prezentate de firme, intre 700 si 1.100 de euro. Dupa caz, transportul, testarea, procesarea si crioprezervarea pot fi platite separat.
Anual, 7% dintre romance aleg sa recolteze celule stem la nastere. Aceasta pondere ne situeaza in media tarilor din regiune. Statele unde procentajul este mai ridicat sunt Portugalia, Spania si Slovacia, iar la polul opus se afla Germania, Polonia si Austria.