Ce trebuie să știe cuplurile care vor să se înscrie în Programul Național de Fertilizare
Față de acum 10 ani, tot mai multe românce își pierd fertilitatea înainte de 35 de ani, din cauza unor dezechilibre hormonale.
Medicii pun acest fenomen pe seama stresului și spun că, pentru 1 cuplu din 6, a avea un copil cere timp, o echipă de doctori alături și costuri care pleacă de la 2-3.000 de euro.
Un seminar gratuit, destinat celor care nu reușesc să devină părinți, ridică o altă problemă: în jumătate din cazuri, infertilitatea cuplului pleacă de la bărbat.
Specialiștii spun că, după un an în care nu apare spontan o sarcină, partenerii trebuie să înceapă investigațiile. Șansele scad odată cu vârsta.
Dr. Corina Manolea, medic specialist infertilitate: ”Adresabilitatea nu se face la vârsta potrivită, mai precis până în 35 de ani. După, rata de sarcini este din păcate mult mai mică. 50 la sută din cauze sunt feminine. ”
Cel mai probabil, stresul și poluarea provoacă pierderea accelerată a fertilității.
Cifrele Institutului Național de Statistică arată că numai 2,8% dintre româncele care nasc primul copil au între 35 și 39 de ani. Acestei categorii de pacienți i se adresează programul național de fertilizare al Ministerului Sănătății. Potrivit celor mai recente informații, numărul cuplurilor care beneficiază de susținere financiară crește, în acest an, de la 600 la 1000.
Pentru dosar, trebuie însă achitate teste de câteva sute de euro. Iar tratamentul de pregătire a fertilizării in vitro - nedecontat de stat - poate costa încă 1.000 de euro.
Dr. Diana Cocei, medic ginecolog-obstetrician: ”Este sfâșietor să știi că ai o problemă medicală, că ai nevoie de o procedură foarte înalt tehnologizată și foarte scumpă. Este scump să produci viața în laborator și asta este! Dar există în zilele noastre o predicție care se poate face. Care este probabilitatea de succes, care este individuală și foarte variabilă de la un cuplu la altul.”
Între timp, pe piață au apărut teste de fertilitate rapide, ce pot fi făcute acasă. Dacă acestea indică niveluri scăzute, medicul recomandă teste aprofundate de laborator.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, parinti, pacienti, mama, infertilitate, fertilitate,
Dată publicare:
08-06-2019 17:35