Ce trebuie să știe cei care vor să se vaccineze în a treia etapă de imunizare anti-COVID

Dată publicare: 01-03-2021 18:49
Dată actualizare: 01-03-2021 19:34


De la mijlocul lunii martie încep programările pentru etapa a treia de imunizare anti-COVID. În platformă va fi activă lista de aşteptare, iar doritorii îşi vor putea alege centrul de vaccinare.

Între timp, locurile deblocate în acest final de săptămână s-au epuizat rapid, în proporţie de peste 90 la sută. Asta înseamnă, că încă 156.000 de români, care au o boală cronică, ori peste 65 de ani, vor primi serul în următoarea perioadă.

Conducătorii campaniei speră că în luna aprilie să poată imuniza câte 100 de mii de oameni pe zi. Evident, dacă vom primi suficiente doze.

15 martie ar putea fi dată de la care programarea pe liste de aşteptare o să devină funcţională. De atunci, cei care se vor imuniza în etapa a 3-a, îşi vor putea alege în sistemul electronic un centru de vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: ''Alocarea către un centru de vaccinare se va face respectând criteriile de prioritizare: 75% vulnerabili, 25% persoane cu act în domenii esenţiale. În momentul în care vor fi disponibile locurile, acea persoană va fi notificată prin SMS şi email şi are 24 de ore la dispoziţie să confirme programarea în respectivul centru.''

Adică să alegeţi ziua în care puteţi să mergeţi la vaccin. Iar aceasta validare poate fi făcută personal, prin intermediul medicului de familie, prin direcţiile de asistenţă socială din primarii ori la call center. Autorităţile iau în calcul şi posibilitatea ca procesul de înscriere să fie automatizat.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: ''Vom vedea dacă va fi nevoie să finalizăm noi autormat programarea persoanelor respective, plecând de la prezumţia că dacă a ales un centru, acolo vrea, trebuie să luăm în calcul posibilitatea că se va razgandi.''

În momentul în care lista de aşteptare va fi activă, orice persoană care se înscrie poate vedea câţi oameni sunt în față.

Din fericire, în România cererea este mare. Săptămâna aceasta, spun autorităţile, vom ajunge la 1 milion de persoane vaccinate cu cel puţin o doză. Peste 600.000 au primit ambele injecţii.

Peste 93% din cele 156.000 de locuri scoase în platformă de programare pentru imunizarea cu serul Pfizer s-au ocupat în doar câteva ore. Oamenii vin în centre de la primele ore ale dimineţii. Odată cu deschiderea celor 130 de cabinete noi, autorităţile spun că vor fi vaccinaţi până la 40 de mii de oameni pe zi.

Etapa a treia de imunizare va începe după 1 aprilie.