Ce se întâmplă dacă luăm o aspirină înainte sau după vaccinul Covid-19: ”Are cu totul alt efect”
Un medic specialist în cardiologie atrage atenția asupra unor informații false care circulă pe rețelele de socializare privind vaccinarea cu Covid-19.
Gabriel Tatu-Chițoiu este medic cardiolog, fost președinte al Societății Române de Cardiologie, în prezent membru al acestei societăți.
El spune că ”recomandarea" privind administrarea unei aspirine ”cu 2 săptămâni înainte de vaccinare antiCOVID și o săptămâna după” este ”nu numai falsă, dar și periculoasă”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Mecanismul prin care pot apărea cheaguri postvaccinare nu are nimic de a face cu modul în care acționează aspirina. Mecanismul post vaccinare este identic cu ceea ce se întâmplă (rar) după administrarea de heparine (sindromul HIT=Heparin Induced Thrombocytopenia). Practic apar niște anticorpi împotriva factorului IV al trombocitelor. Urmarea? scăderea dramatică a numărului de trombocite (trombocitopenie) concomitent cu aglutinarea (ingramadirea) lor în artere/vene rezultând apariția de cheaguri care astupă (ocluzioneaza) arterele/venele.
Aspirina are cu totul alt efect (blochează o enzima din trombocite numită ciclooxigenaza prin această reducând capacitatea lor de a se agregă). Aspirina nu împiedică apariția de anticorpi antifactor IV, ceea ce înseamnă că acești anticorpi nu au nici o treaba cu aspirina pe care o ignoră complet și, prin urmare, își văd de treaba lor pe trombocite fără să le pese că tu te-ai chinuit să iei aspirina 2 săptămâni.
Reducerea severă a numărului de trombocite (trombocitopenie) prin mecanismul descris mai sus crește enorm riscul de hemoragii (digestive, cerebrale) prin simplul fapt că nu mai ai trombocite cu care să te aperi, ele fiind blocate și îngrămădite prin acțiunea anticorpilor anti factor IV.
În acest context exact de aspirină NU ai nevoie! Aspirina, al cărei potențial de a induce hemoragii este arhicunoscut, POATE CREȘTE MAJOR RISCUL DE HEMORAGII sau le poate agrava pe cele deja declanșate la acești pacienți cu trombocitopenie postvaccin. Pe scurt - nu numai că nu te ajută dar poate chiar să agraveze această situație. Și mai pe scurt: este total CONTRAINDICATĂ.” - spune medicul într-un mesaj pe Facebook.
El mai subliniază faptul că nu există vreo dovadă că pre-tratamentul cu aspirina poate preveni cheagurile induse de vaccin.
Din acest motiv, mai spune medicul cardiolog, aspirina nu este recomandată în reglementările actuale legate de vaccinarea Covid-19.
”De altfel, relativ recent, mitul potrivit căruia o doză mică de aspirina ne ajută să nu facem infarct a fost spulberat prin mai multe lucrări. Drept urmare aspirina este strict indicată numai la bolnavi cardiovasculari severi sau cu risc de complicații severe și este prohibită la a fi administrată la alte persoane. De ce? Prin simplul fapt că riscul de a face hemoragii (digestive sau cerebrale) depășește semnificativ un beneficiu ipotetic.
Pe scurt: nu luați aspirina înainte / după vaccinare. Nu ajută cu nimic ba mai mult va poate face rău.” - mai precizează medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu.