Alexandru Rafila: ”Se lucrează la un test care să arate cu ce tip de virus s-au infectat pacienţii”

05-09-2020 18:02


Bucureștiul raportează cel mai mare număr de îmbolnăviri de la debutul pandemiei. 353 de persone au aflat că suferă de Covid-19 în ultimele 24 de ore, iar la nivel național, 1.269 de teste din cele peste 22 de mii prelucrate au ieșit pozitive.

Specialiștii vorbesc despre o transmitere comunitară a virusului și se pregătesc să înfrunte provocarea sezonului rece, când își va face apariția și gripa sezonieră. În acest moment se discută despre modalități de simplificare a diagnosticării, având în vedere că simptomele sunt asemănătoare.

Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au sesizat că circulaţia virusului gripal în această perioadă este de cinci sute de ori mai mică.

Alexandru Rafila, reprezentant OMS: ”Sistemul global de supraveghere a virusului gripal coordonat de OMS a detectat o circulaţie foarte redusă a virusurilor gripale. Doar 0,01% dintre testele efectuate au arătat, faţă de o medie multianuala care variază între 5 şi 7%. Probabil se datorează şi faptului că foarte multe ţări au adoptat măsuri pentru a limita transmiterea noului coronavirus, iar aceste măsuri au avut impact şi asupra transmiterii virsului gripal”.

Medicii infecţionişti îşi pun acum problema diagnosticării persoanelor care se vor prezenta în secţiile de boli infecţioase cu cele două virusuri, având în vedere că simptomele sunt asemănătoare. De aceea, mai multe companii farmaceutice lucrează la dezvoltarea unui test care să arate cu ce tip de virus s-au infectat pacienţii.

Americanii au creat un asemenea test.

Alexandru Rafila: ”A fost autorizat în Statele Unite un astfel de test şi speram să devină accesebil şi în ţările UE”.

Cele mai multe cazuri sunt în Bucureşti, care în ultimele 24 de ore a înregistrat şi cel mai mare număr de rezultate pozitive - trei sute cincizeci şi două.

Rămân pe lista judeţelor cu multe cazuri Suceava, Braşov şi Prahova. 1269 de persoane au aflat că s-au infectat cu noul virus în ultimele 24 de ore, iar 38 de pacienţi şi-au pierdut viaţa.

Nelu Tătaru Ministrul Sănătăţii: ”Adevăratul rezultat al pandemiei se joacă acolo unde avem activităţi de revenire la normalitate. În acest moment vedem parcurile şi locurile de joacă destul de aglomerate vedem şi bunici acolo vedem lipsa măştilor vedem lipsa unui dezinfectant”.

Există şi judeţe care nu au raportat niciun caz de ieri şi până azi cum sunt Alba şi Covosana, iar în Caraș Severn doar un pacient a fost diagnosticat cu COVID-19 dintre cei testaţi.

Satu Mare, Sălaj şi Tulcea sunt pe lista cu puţine cazuri diagnosticate având mai puţin de doi infectaţi la mia de locuitori. 

VIDEO PROTVPLUS.RO