Ce este Second Opinion în lumea medicală și ce obligații au medicii față de pacienți
Second Opinion, sau a doua părere medicală, este un drept de care pacienții pot beneficia atunci când primesc un diagnostic sau când trebuie să își dea acordul pentru o intervenție chirugicală.
Iar doctorii au obligația să le pună la dispoziție investigațiile pe care le-au făcut, chiar dacă bolnavul este încă în spital. Legea a fost modificată încă din 2016, în acest sens, dar unii medici nu o cunosc nici acum.
O pacientă suspectă că ar avea boala Parkinson a cerut în spitalul în care era internată să îi fie eliberate actele medicale. Dorea să consulte un alt specialist. Doctorii i-au spus însă că abia la externare îi pot înmâna dosarul medical.
Și rudele pacienților pot solicita interpretarea analizelor
Bolnavii se confruntă zilnic cu astfel de situații. Deși legea spune clar că doctorii trebuie să elibereze epicriza de etapă, adică analizele și tratamentele pe care le-au făcut până în momentul respectiv.
Dacă pacientul este supus unor investigații paraclinice, cum sunt CT sau RMN, în timpul internării, el sau rudele pot solicita atât interpretarea analizelor, cât și filmul acestora. Iar medicii trebuie să le ofere.
Vasile Barbu, pacient: „Țin și de orgoliu, țin și de faptul că mulți dintre medici nu sunt stăpâni pe situație. Și o altă cauză ce ține de proasta relaționare interdisciplinară sau interinstituțională”.
Fie că este vorba de stabilirea diagnosticului, fie de un anume tratament, bolnavii au dreptul să ceară a doua parere medicală fără ca doctorul curant să fie deranjat de acest lucru.
Pentru Second Opinion, pacienții aleg mediul privat
Dr. Beatrice Mahler, manager „Marius Nasta”: „Cu cât mai mulți colegi evaluează cazul, cu atât șansele de un diagnostic corect și de un tratament eficient sunt mai mari. Colaborarea în acest moment este prioritară și nu cred că astfel de orgolii își au locul dacă vorbim de pacient și prioritizarea stării lui de sănătate”.
Cel mai adesea, pentru Second Opinion, pacienții merg în mediul privat. Doctorii de aici cer inclusiv părerea colegilor din străinătate. În această clinică există chiar o platformă unde sunt încărcate investigațiile și diferiți specialiști din străinătate pot analiza cazurile.
Dr. Dan Mitrea, medic neurolog: „Dosarul medical anterior este întotdeauna studiat, este foarte important să știm istoricul. Ce au exclus colegii dinante sau ce s-a facut. Unele dintre lucruri nu trebuie repetete. Are o rațiune medicală, dar și una economică”.
Inclusiv rudele pacienților internați pot solicita detalii despre analizele și tratamentele efectuate. Trebuie doar să completeze un formular prin care să ceară acest lucru.