Autoritatile, in alerta dupa ce la granita cu Ucraina au aparut doua cazuri ale unei boli ce a disparut din Romania in 1992
Autoritatile sunt in alerta pentru a preveni aparitia poliomielitei in tara.
In judetele din nord, doctorii trebuie sa verifice care sunt copiii care nu au fost imunizati si sa ii cheme la cabinete. Peste 60 de mii de doze au fost trimise la directiile judetene de sanatate publica.
Decizia vine dupa ce in Ucrania, la granita cu Romania, au aparut doua cazuri de poliomielita.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Intre 50 si 100 de mii de copii care au pana in 5 ani sunt nevaccinati contra poliomielitei, potrivit estimarilor oficiale. In mod normal, acestora trebuia sa le fie administrate 4 doze de vaccin pana la aceasta varsta.
Medicii au inceput sa se uite pe fisele pacientilor si ii sfatuiesc pe parinti sa vina cu copiii la vaccinat. Cu prioritate imunizarile anti polio se vor face in judetele Maramures si Satu Mare, aflate la granita cu Ucraina, acolo unde au fost depistate 2 cazuri.
Vaccinul nu este obligatoriu, insa medicii amintesc riscurile acestei boli. Poliomielita provoca paralizie peramenta in cateva ore si in cazurile grave poate cuprinde si muschii respiratori ducand la deces.
Ultimul caz de poliomielita a fost inregistrat in Romania in anul 1992, iar atunci virusul a fost importat din Bulgaria.
Din 2002, Europa a fost declarata libera de poliomielita. In Ucraina, a reaparut la copii nevaccinati. Acolo, jumatate dintre cei mici nu au fost imunizati.