Harta tarilor in care malaria, febra galbena sau holera fac ravagii. GHIDUL unei vacante exotice fara riscuri
Daca plecati in vacanta in tari exotice, fiti precauti. Centrul de Control al Bolilor Transmisibile anunta cazuri de poliomielita in Orientul Mijlociu, malarie in nordul Africii si holera in America Centrala.
In aceste conditii, medicii va sfatuiesc sa va imunizati inainte de calatorie. Exista scheme de vaccinare pentru fiecare grupa de varsta, care pot ajunge insa si la 800 de lei.
Sorin va bate in lung si-n lat coastele Malaeziei. In drumul sau va trece si prin zone nesigure, asa ca preventiv se vaccineaza. Imunizarea l-a costat 790 de lei, dar va avea liniste in vacanta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Centrul pentru controlul bolilor transmisibile din Atlanta publica zilnic alerte medicale de calatorie si fiecare turist, indiferent de tara in care se afla, poate afla detalii despre recomandarile epidemiologilor.
Spre exemplu, vaccinarea pentru prevenirea febrei galbene, care se transmite prin muscatura de tantar, le este recomandata calatorilor care ajung in Africa Centrala sau in America de Sud.
Tratamentul profilactic pentru malarie ar trebui facut cu trei saptamani inainte sa ajungeti in India, Indonezia sau Madagascar.
Mai nou, si destinatiile preferate de romani, ridica probleme. "Israel e o destinatie unde se recomanda o doza aditonala polio inactivat, China, Africa, Turcia sunt tari unde s-a reactivat circulatia virusului polio salbatic. In Egipt exista alerta medicala de malarie si era o tara fara malarie, acum se face chimioprofilaxie", a explicat Dr. Rodica Serban, medic primar epidemiolog.
Vaccinurile pentru prevenirea bolilor tropicale nu sunt decontate de catre stat. In cabinetele private, costa intre 100 si 400 de lei, iar la asta se adauga si pretul consultatiei.
Cei care risca si nu se imunizeaza se pot trezi la intoarcere cu o boala tropicala, care de multe ori implica tratament de lunga durata.