Cât vor plăti pacienții care vor confort la internarea în spital. Tariful pe o zi de spitalizare
300 de lei pe zi. Aceasta ar trebui sa fie suma maximă pe care o vor achita pacienții care vor sa stea în rezervă, la internare, indiferent dacă merg la un spital de stat sau la privat.
Cel puțin așa prevede proiectul contractului cadru pus în dezbatere publică pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. În mod normal, ar trebui sa intre în vigoare pe 1 iulie.
Știrea a apărut, inițial, pe Economica.net. Articolul integral poate fi citit AICI.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În Institutul "Marius Nasta", sunt patru saloane care au confort sporit.
Un astfel de salon, în care pacientul stă singur, are grup sanitar si duș proprii, televizor și frugider, poate fi considerat confort sporit de cazare. De la 1 iulie, nimeni nu va mai plăti mai mult de 300 de lei, indiferent dacă va fi la stat sau la privat.
Dana Trandafir, director îngrijiri la Institutul "Marius Nasta":
''Sunt situații când cer să stea singuri... 180 lei e pe zi, dar saloanele acestea nu sunt păstrate neapărat pentru ei. Dacă avem nevoie să izolam pacienți, le folosim''.
Cele mai multe dintre unitățile sanitare de stat au astfel de saloane.
La Spitalul Județean din Timișoara, în secția de gastroenterologie, sunt două saloane iar cei care care le solicita dau între 50 si 70 de lei pentru ziua de spitalizare.
Felix Bende, medic gastroenterolog la Spitalul Județean din Timișoara: "Pacienții noștri beneficiază de televizor, de aer condiționat, de frigider și, desigur, de intimitatea de a fi unul sau două persoane în salon. Orice pacient poate, la cerere, să solicite un astfel de salon contra unui cost''.
De cele mai multe ori, în tariful de cazare nu intră hrana, ci cheltuielile cu personalul, materialele de curățenie, reparațiile curente ori încălzirea.
Cât costă o zi de cazare într-un spital privat
Prețurile diferă de la un spital la altul și de la o zonă la alta. De exemplu, în Spitalul Militar din Capitală, rezerva costa 280 de lei pe zi. În Spitalul Județean din Cluj-Napoca, 100 de lei. La fel și în Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" Suceava.
Pe de altă parte, în unitățile private, cazarea pentru ziua de spitalizare poate să treacă de 200 de euro pe zi.
Reprezentanții Casei Nationale de Asigurări de Sănătate vor să schimbe regulile.
Larisa Mezinu, purtator de cuvânt CNAS: ''300 de lei, indiferent de furnizor'".
La rândul lor, cei din privat consideră că această modificare legislativă ar fi în defavoarea pacienților și sunt sceptici că proiectul va trece. Schimbarea ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie.