Cât de nocive sunt dulciurile în lupta cu noul coronavirus. Avertismentul medicilor

28-05-2020 19:24


Ar fi bine să nu consumați dulciuri concentrate, le spun medicii pacienților care s-au vindecat de COVID-19 sau de diverse afecțiuni pulmonare, pentru că îi împiedică să se oxigeneze.

Mai mult, și doctorii care tratează boli metabolice subliniază că dulcurile scad apărarea organismului în față oricărei infecții, așadar ar fi bine să le scoatem din alimentație.

Se știe deja că pacienții afectați sever de COVID-19 nu suferă doar pulmonar. În vasele lor de sânge se pot forma așa numitele trombusuri, mici cheaguri care blochează circulația. La spitalul Marius Nasta din București, medicii au văzut cum aceste cheaguri pot provoca hemoragii.

Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: „Evoluția este atît de severă, încât apare un consum de factori de coagulare și de trombocite, astfel încât pacientul, după tromboze, va dezvolta hemoragii sistemice”.

Totuși, la Marius Nasta, inclusiv acești pacienți s-au vindecat. Ulterior, în programul de recuperare pulmonară, medicii le-au recomandat să meargă mai mult pe jos și să evite dulciurile concentrate.

Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: „Pot să crească, dacă sunt în cantitate mare, concentrația de dioxid de carbon. Nu este indicat!”

În timpul procesului numit metabolism, alimentele consumate sunt descompuse. În celule, se combină cu oxigenul respirat. Rezultă energie și dioxid de carbon, care va fi apoi eliminat prin expirație. Dioxidul de carbon din celule crește după consumul de dulciuri. Și se elimina greu, dacă plămânii au avut o suferință.

Pe de altă parte, zahărul concentrat în dulciuri creează terenul perfect pentru... infecții.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Există substanțe, cytokine, interferon, care blochează răspunsul nostru normal de apărare la infecții, iar în contextul actual avem nevoie de toate resursele noastre să ne luptăm cu virusul. Mâncând dulciuri, se creează un mediu pro-inflamator și pro-coagulant, care crește și tendința de coagulare, plus duce la agravarea infecțiilor și inflamațiilor preexistente și la scăderea capacitatatii de apărare”.

Ce înseamnă dulcuri concentrate

 

O prăjitură mare, aerată în procesul de fabricație, poate să conțină doar o linguriță de zahăr. Ne face pagube. O singură bomboană poate să conțină pînă la cinci lingurițe de zahăr. Contează cît zahăr găsim în interior și nu mărimea dulciurilor.

Din această cauză, este bine ca prăjiturile să aibă cât mai puțin zahăr și mai mult aer, ne explică un producător din domeniu.

Eliza Gutau, producător de prăjituri artizanale: „Eu nu vând bezele, pentru că tu poți să te îndopi și acasă cu albuș de ou și o tonă de zahăr. Eu îți vând o crema în care am introdus zahăr și mult aer, cât mai mult aer, și fructe”.

Prăjiturile aerate au și cele mai puține calorii. Zahărul concentrat se găsește în bomboane, batoane de ciocolată, produsele fast food, sosuri și mezeluri.

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggeri din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57