Cat a slabit Alexandru, singurul copil de 6 ani din Romania care sufera de obezitate hiper-morbida
Baietelul de 6 ani din Craiova, care avea 83 de kilograme, a slabit deja prin regim 4 kilograme. Iar medicii sunt la un pas sa confirme ca o boala genetica rara i-a provocat obezitatea, retardul mental si tulburarile grave de metabolism.
In acest caz, singura sansa ca viata lui Alexandru sa nu fie condusa de foamea atroce, pe care o simte in orice moment, ar putea fi o operatie de reducere a stomacului.
Este drept ca foamea nu va disparea complet. Insa vor fi indepartati majoritatea senzorilor care mint creierul ca are nevoie de hrana.
Pe stomac sunt sute de receptori al caror rol e tocmai sa transmita spre creier informatia ca nu exista hrana inauntru. Informatia pleaca spre creier, unde se afla centrul foamei. E data comanda ca trebuie sa mancam, iar pe masura ce stomacul se umple, tot in creier, in centrul satietatii, apare starea de plin.
Statistic, 5 copii din 100.000 nascuti vii vor suferi de sindromul Prader-Willy. Parintii care vad ca, pe la un an, bebelusul nu se satura niciodata, indiferent cat de mult ar manca, ar trebui sa il duca la medic. Diagnosticul pleaca de la manifestari clinice- foamea de nestapanit - iar mai apoi teste complexe vor arata anomalii genetice. La Alexandru, acestea vor fi gata in 3 saptamani.
La bolnavii ca Alexandru, creierul e "pacalit" permanent de senzorii din stomac si crede ca organismul e infometat in continuare. Pentru ca boala nu are leac, foamea va ramane oricum. Singura sansa e sa ii scazi intensitatea.
"Cu cat stomacul este mai voluminos, cu atat receptorii sunt mai numerosi. Comanda de incheiere a ingestiei nu este data de catre creier. El nu se satura. Atunci vom diminua senzatia greu, uneori imposibil de controlat de foame. Vom decide daca va fi supus unei interventii chirurgicale de micsorare a stomacului", a declarat Catalin Copaescu, medic chirurg.
Dar orice kilogram in plus face oricum operatia de reductie stomacala mai riscanta.
Acum o saptamana, greutatea baietelului de 6 ani era similara cu a unui barbat adult de 30-40 de ani. Doar ca 48% din corpul sau era de fapt tesut adipos. Indicele de masa corporala era 67, ceea ce inseamna obezitate hiper-hiper-morbida. Imediat ce a inceput o dieta hiperproteica, lucrurile au inceput sa se schimbe. A slabit deja 4 kilograme.
Dupa 4 ani, a inceput si sa mearga sprijinit. Primeste zilnic 5 portii de 200 de ml de shake-uri, creme si supe sarace in calorii si bogate in vitamine si proteine. Decizia finala asupra operatiei va veni peste o luna.