Sanatatea, sacrificata in scoala. Ghiozdanele prea grele provoaca probleme la coloana elevilor

18-11-2012 19:36

Manuale, culegeri, caiete speciale de teme sau de maculatura. Asta cara zilnic elevii din ziua de azi in ghiozdane, totul in numele educatiei de calitate. Ce se castiga la capitolul stiinta se pierde insa la capitolul sanatate.

Medicii spun ca aproape 80% dintre copii au probleme la coloana vertebrala, din cauza kilogramelor pe care le cara la scoala, dar si a mobilierului care nu este pe masura lor.

Denisa este in clasa a IV-a si intr-o zi normala de scoala, cara in spate un ghiozdan imens, plus un sac plin cu echipamente sportive.

Un studiu al Ministerului Sanatatii spune ca greutatea ghiozdanului nu trebuie sa fie mai mare de 10% din cea a copilului, ca sa nu-i afecteze cresterea sau coloana vertebrala. In cazul elevei noastre, care are 31 de kilograme, e clar ca bagajul e prea greu.

Si pentru Alesia, o eleva de clasa I din Ploiesti, ghiozdanul e o piatra de moara. Tocmai de aceea, mama ei ii duce si ii aduce ghiozdanul de la scoala.

Nu e de mirare, asadar, ca 8 din 10 elevi ajung la kinetoterapie, pentru ca au probleme cu coloana vertebrala.

Rares a fost diagnosticat cu scolioza, insa cara in continuare zilnic un ghiozdan imens.

In unele scoli s-au gasit solutii. S-au montat dulapioare in care copii isi pot lasa lucrurile necesare studiului. Iar in urma cu 4 ani, Ministerul Sanatatii si-a propus sa tempereze nevoia de materiale educative ale profesorilor, usurand astfel si ghiozdanele elevilor. Dar proiectul s-a pierdut undeva pe drum.

Tags: ghiozdane, elevi,


VIDEO PROTVPLUS.RO