Care sunt primele semne ale autismului la bebeluși. Pot fi observate în jurul vârstei de 6 luni
Psihologul Anda Băcanu, analist comportamental şi preşedinte al Bright Future, explică faptul că primele semne ale autismului pot fi observate în jurul vârstei de 6 luni.
Între 9 şi 12 luni semnele sunt mai mult decât evidente şi ţin de atenţia şi gesturile micuţului.
”Primele semne ale autismului pot fi observate în jurul vârstei de 6 luni. Dacă suntem părinţi, ştim că în jurul acestei vârste începe să stabilească contactul vizual cu părintele, să se uite după obiecte. Un copil care este suspect de autism nu va face lucrul acesta. Nu va fi curios să îşi urmărească mămica, nu va fi curios ce obiecte vin către el, nu va fi curios să interacţioneze cu mama. În jurul acestei vârste copilul poate plânge foarte mult sau poate fi nefiresc de cuminte”, a declarat psihologul Anda Băcanu, joi, la un post TV.
Potrivit psihologului, între 9 şi 12 luni copilul ar trebui să înceapă să gesticuleze.
”În jurul vârstei de 9-12 luni, părintele ar trebui să fie atent, dacă copilul său începe să arate cu gesturile. În jurul acestei vârste, copilaşii încep să manifeste diferite cereri. Arată cu degeţelul că vrea să meargă spre parc, că îşi doreşte o anumită jucărie, că vrea mâncare. Copilul suspect de autism nu are această abilitate de a arăta cu degetul, de a indica ce îşi doreşte”, a spus Băcanu.
Potrivit Andei Băcanu, un copil suspect de autism nu vocalizează la 9-12 luni.
”Copilul suspect de autism nu vocalizează în jurul acestei vârste sau, dacă o face, apar vocalizări ciudate şi nu sunt direcţionate neapărat spre un anumit obiect. Un alt semn important este când copilul nu răspunde când este strigat. Nu doar că nu răspunde vocal, dar nici nu se întoarce dacă este strigat. De asemenea, pot apărea comportamente bizare: aranjează bizar jucăriile, nu se joacă în mod normal cu jucăriile etc”, a explicat Anda Băcanu.
Întrebată care este primul pas de făcut, în cazul unei suspiciuni de autism, Anda Băcanu a arătat că este important de consultat un psihiatru şi un psiholog.
”Trebuie să se adreseze către doi specialişti. Unul dintre ei este medicul psihiatru, iar celălalt este psihologul cu competenţe în analiza comportamentală. De cele mai multe ori psihiatrul nu dă un diagnostic, până în jurul vârstei de 2 ani, însă îl ţine pe copil sub observaţie”, a precizat Anda Băcanu.