Care este temperatura la care corpul uman începe să cedeze. Canicula este mai periculoasă decât ne imaginam
Temperaturile extreme din ultimele zile s-au dovedit a fi fatale pentru unele persoane. Autoritățile din mai multe țări europene au emis avertismente pentru populație din cauza zilelor caniculare.
În Italia și Spania au fost emise avertismente din cauza vremii toride. În Lodi, în apropiere de Milano, un muncitor în vârstă de 44 de ani a murit în timp ce vopsea o trecere de pietoni în mijlocul zile. Afară erau 40 de grade Celsius.
În SUA și China au fost înregistrate chiar și 50 de grade. Arșița verii i-a forțat pe oameni să se refugieze în casă în timpul zilei, în special persoanele în vârstă și vulnerabile.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
O echipă de cercetători de la Penn State University a dezvăluit temperatura la care căldura devine periculoasă pentru oameni.
Acest punct termic limită se bazează pe ceea ce oamenii de știință numesc temperatura „bulbului umed" - o cârpă umedă este aplicată la baza unui termometru pentru a vedea dacă organismul uman se poate răci suficient de mult prin transpirație.
Anterior se credea că punctul termic sigur pentru oameni este de 35 de grade Celsius, în cazul în care există 100% umiditate, sau de 46 de grade celsius dacă există 50% umiditate.
Dacă se depășește această valoare, corpul uman nu mai este capabil să se răcească în mod corespunzător.
Experții au efectuat recent mai multe teste pentru a stabili temperatura exactă sigură pentru corpul uman. În timpul testelor, mai mulți oameni au fost expuși la temperaturi controlate, unde căldura și umiditatea au fluctuat.
Fiecare participant a înghițit pastile speciale care au ajutat la monitorizarea temperaturii corpului. Participanții la studiu au fost puși să se miște și să facă activități obișnuite – să mănânce, să gătească, să facă duș.
Studiul citat de Mirror a arătat că orice temperatură care depășește 35°C în condiții de umiditate maximă devine inconfortabilă pentru corpul uman. După ce trece de acest punct termic, temperatura corpului se ajunge ușor la „limita critică". Asta înseamnă că temperaturile ridicate îi fac pe oameni mai vulnerabili la boli și la epuizare.
Căldura extremă poate dăuna. Atunci când organismul devine prea fierbite putem ajunge la deshidratare sau la insuficiența multiplă de organe, care poate fi fatală.
Asta înseamnă că temperaturile tot mai ridicate, înregistrate în contextul schimbărilor climatice provocate de om, pot duce la tot mai multe probleme de sănătate și, în cele din urmă, la deces.
Cea mai călduroasă zi de pe Pământ a fost deja înregistrată la începutul acestei luni, pe 3 iulie, și a fost depășită imediat în ziua următoare.