Pericolul ignorat de mulți pe vreme caniculară. Descoperirea făcută de dermatologi

Ultima actualizare: 23-08-2019 20:00

Semnal de alarmă tras de medicii dermatologi. În aceste zile caniculare, pielea noastră suferă mai mult decât niciodată. Iar efectele pot fi dramatice.

În urma unor controale făcute de medici specialişti, aproape o mie din 6 mii de pacienţi consultaţi au aflat că au leziuni, care trezesc suspiciuni. Mulţi nu folosesc creme de protecţie şi nici nu iau în seamă arsurile solare.

Pe Diana şi pe Cleo le-am întâlnit la ora 14, în centrul Capitalei, când erau 34 de grade la umbră. În timp ce prima spune că foloseşte permanent crema de protecţie solară, cea de-a doua nici nu vrea să audă de aşa ceva. Merge în schimb periodic la dermatolog.

Cleo: "Ultima oară mi-a spus că e totul în regulă. Deci nu am nici o problemă, control făcut acum cred că 6 luni de zile. Conţine destul de multe chimicale. Nu există o protecţie solară care să fie numai din produse naturale."

Diana: "Eu folosesc faţă de Cleo tocmai pentru că am tenul foarte deschis la culoare dar, da, cea mai bună protecţie solară este în orele corespunzătoare. Maxim 10 şi apoi după ora 5”.

La începutul acestei veri, 380 de medici dermatologi de la noi au consultat gratuit, într-o campanie susţinută de firme din domeniu, peste 6200 de români. Medicii au verificat fiecare aluniţă de pe corpul acestora iar în 65 dintre cazuri verdictul a fost clar - melanom.

Conferenţiar Cătălin Popescu, medic dermatoloc: "Melanomul care este o tumoră malignă foarte gravă. Dacă este depistat în stadii incipiente când grosimea lui este mai mică de trei sferturi de milimetru, şansele de vindecare prin simplă excizie chirurgicală se apropie de 95-97 la sută."

Iulia Panțuru, medic dermatolog: ”În situaţiile în care avem leziuni displazice sau leziuni suspecte, se face excizia chirurgicală, deci ele se operează şi se trimit către examenul histo patologic, deciziile ulterioare se iau în funcţie de grosimea acesto leziuni."

Dacă în 2010 un studiu arata că 70 la sută dintre tineri nu se protejează deloc atunci când se expun la soare, 9 ani mai târziu situaţia pare că nu s-a schimbat cu mult..

Mult mai afectaţi de razele UV rămân în continuare adolescenţii. Susţin asta chiar medicii dermatologi care spun că mai mult de jumătate dintre tinerii de la noi din ţară nu folosesc deloc crema de protecţie solară.Majoritatea dintre aceştia sunt băieţi.

Dacă vă îngrijorează o aluniţă, mergeţi de urgenţă la dermatolog. Vă poate salva viaţa.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO