Cand se va termina chinul bolnavilor de cancer, nevoiti sa astepte cu lunile pentru radioterapie. Masura luata de M.Sanatatii

Ultima actualizare: 12-03-2015 01:47

Radioterapia pentru suferinzii de cancer va putea fi decontata integral de stat, chiar daca bolnavul merge la o clinica particulara.

Acest lucru se va intampla din luna mai. Astfel, oamenii NU vor mai da niciun leu pentru investigatii si analize. Masura va duce la scurtarea listelor de asteptare din spitalele de stat. Totodata, Ministerul Sanatatii a anuntat ca vrea sa introduca programe gratuite pentru depistarea cancerului mamar si colorectal.

Dintre miile de bolnavi diagnosticati anual cu un tip de cancer, mai putin de o treime au sansa sa faca radioterapie. S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca in spitalele de stat nu exista suficienta aparatura, iar la privati acum se deconteaza doar sedintele de radioterapie. NU si setul imens de investigatii, analize si medicamente absolut obligatorii, care poate ajunge la 3 mii de lei pentru o cura.

Asa ca un bolnav are doua variante: sa stea la stat pe lista de asteptare chiar si 7 luni sau sa-si plateasca singur cheltuielile cu tratamentul.

Problema este ca, in cazul cancerului, o amanare de 7 luni poate insemna viata. Asa ca, din mai, Ministerul Sanatatii va acoperi toate aceste costuri integral si la privat, prin introducerea unui nou program national.

Robert Serban, director spital privat: "In strainatate costa 8000 de euro. Pacientul oncologic e unul complex."

Finantarea terapiilor va trebui sa mearga insa mana in mana cu preventia.

Vor fi initiate si programe noi de depistare precoce a cancerulului colorectal si cancerului de san. Ministerul Sanatatii vrea sa depisteze la timp si alte tipuri de cancer. Romanii vor face gratuit o colonoscopie, iar in cazul doamnelor, o ecografie sau o mamografie.

Sperante sunt si pentru alti bolnavi. Autoritatile vor sa plateasca integral si tratamentele pacientilor cu afectiuni articulare si neurologice grave. Va fi reluat, de asemenea, si programul de fertilizare in vitro. Iar vaccinarea elevilor se va face doar la medicul de familie. Toate deciziile urmeaza sa fie aprobate de guvern.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO