CAMERA ASCUNSĂ. De ce mai dau românii șpagă în spitale, deși medicii au salarii de zeci de mii de lei
România nu reușește să se vindece de fenomenul toxic al șpăgilor din spitale, deși salariile medicilor și asistentelor au crescut semnificativ.
Pacienții susțin că unii doctori țin încă buzunarele deschise pentru celebrul plic. Oamenii spun că dau bani ca să aibă siguranța că vor fi îngrijiți.
Ca să stopeze practica, în Spitalul județean din Ploiești au fost postate afișe prin care bolnavii sunt îndemnați să nu ofere şpagă. Tot acolo sunt trecute și salariile personalului medical.
În Braşov, medicii care lucrează în Spitalul Judeţean primesc salarii brute între 16.000 şi 30.000 de lei pe lună, iar asistentele aproximativ 11.000 de lei. Chiar şi aşa, unii angajaţi acceptă în continuare „atenţii", susţin pacienţii.
În curtea secţiei ORL, soţia unui bărbat care urmează să fie operat la corzile vocale are banii pregătiţi.
Pacient, cameră ascunsă: „La anestezistă vreau să dau 100 de lei, iar la medic 50 de euro.”
Reporter: „50 de euro sunt bani...”
Pacient: „Păi da, cum nu? Dar e o chestie, dacă rămâne fără glas deloc?"
Spăgile date de pacienţi diferă în funcţie de spital şi de tratament sau intervenţie. Pentru o anestezie, de pildă, pacienţii susţin că dau până la până la 300 de lei, iar pentru o operaţie, peste o mie de lei.
În unele spitale, pacienii sau rudele lor admit că dau bani sau cadouri şi asistentelor.
Pacient, cameră ascunsă: „Eu am fost la ORL. Asistenta - o cutie mare de bombone sau 200, adică 20 de lei. Nu îi dă mai mult... La medic, pare-mi-se până la un milion de lei vechi."
Pacientă, camera ascunsă: „Eu, la Cluj, am fost operată şi pentru aceeaşi operaţie am auzit care a dat 100, altul 500, altul 1.000 de lei, dar fără comentarii. Nu trebuie sărit calul dacă dai."
Potrivit unui sondaj făcut anul trecut, 19 la sută dintre pacienţi au recunoscut că au dat spagă medicului. La nivel european, media este doar 4 la sută. Aceeaşi cercetare arată că 33 la sută dintre români dau spagă din obişnuinţă şi 27 la sută pentru că, spun ei, li se cere.
În schimbul banilor, pacienţii speră că vor obţine atenţia medicului şi vor fi trataţi cum trebuie.
Tânăr: „10 lei, 15 lei.”
Reporter: „Cui?”
Tânăr: „Asistente, infirmiere. La infirmiere mai mult, ca ele are grijă.”
Reporter: „Cer ei?”
Tânăr: „Nu, dar se uită urât dacă nu le dai."
Reporter: „De ce oamenii dau?”
Pacientă: „Pentru că se simt neglijaţi, neimportanţi şi uite aşa merge treaba."
Rudă: „Ştiţi care e treaba în România. Dacă nu dai, nu primeşti ajutor."
Reporter: „De ce, de ce?”
Pacientă: „De frica morţii, pentru că trece omul printr-un impas. Dăm."
Ca să oprească astfel de practici, Consiliul Judeţean din Ploieşti a tipărit afişe prin care îi îndeamnă pe oameni să nu dea spaga medicilor. Posterele au fost afişate în Spitalul Judeţean şi au scrise pe ele şi salariile angajaţilor. Demersul a stârnit discuţii în rândul salariaţilor.
Brancardier: „Nu cere nimeni. De cerut nu cere nimeni, dar dacă omul dă?”
Bogdan Toader, președintele CJ Prahova: „Există, totuşi, semnale că pacienţii încă fac astfel de gesturi, iar unele din cadrele medicale încă solicită pentru actul medical anumite atenţii. Condiţionarea? Cred că acest lucru supără cel mai tare."
Ca să oprească spăgile, Consiliul Judeţean din Prahova se pregăteşte să instaleze în spital şi un sistem de monitorizare video.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!