Bugetul tarii, mai important ca sanatatea oamenilor. De ce Guvernul ignora pericolul tigarilor slim
Daca nu adoptam directiva europeana anti-fumat in forma in care ne-a fost propusa, peste 10 ani, adolescentii vor ingrosa listele bolnavilor de cancer.
Asta spun medicii, revoltati ca tara noastra intentioneaza sa pastreze pe piata tigarile subtiri si pe cele cu arome, desi Uniunea Europeana vrea sa le elimine.
Guvernul stie ca bugetul va avea de suferit, asa ca a luat aceasta pozitie din ratiuni economice, fara sa se gandeasca la sanatatea oamenilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
7 din 10 fumatori inraiti sunt dependenti inainte de a deveni majori.
Prof. dr. Florin Mihaltan, medic pneumolog: "Ce urmareste industria tutunului? La 45-50 de ani, cohorta de fumatori se subtiaza prin decesele premature. Deci aceasta cohorta trebuie reimprospatata".
I-am intrebat pe copii de ce s-au apucat de fumat.
Cum ar trebui sa fie un obiect ca sa devina tentant pentru adolescente? Sic, delicat, placut colorat, frumos mirositor. 5% dintre tinere spun ca s-au apucat de fumat pentru ca le-a fascinat cum arata pachetul. Iar 4% recunosc ca au tras primul fum pentru ca le placea gustul de mentol.
Tocmai de aceea, Uniunea vrea sa interzica tigarile aromate, ambalajele atractive si variantele light.
41 la suta dintre tinerii intre 15 si 24 de ani prefera tigaretele slim.
Dr. Magdalena Ciobanu, expert al MS la Comisia Europeana: "Tot nicotina contine. Este poarta de intrare in fumat, in dependenta de drog."
Chiar daca schimbi tigarile puternice cu unele "usoare", centrii placerii si ai recompensei din creier vor cere organismului aceeasi cantitate de nicotina. Asa apare asa-zisul fumat compensator - in loc sa mai lasi tigareta in scrumiera, o consumi pana la capat. Inhalezi mai puternic, tragi mai des si, in final, impactul este acelasi.
Reactiile medicilor vin dupa cele ale bolanvilor de cancer si condamna memorandumul prin care Guvernul anunta Uniunea Europeana ca nu introduce restrictii pe piata tigarilor. Ne aduc accize la buget si nu ranuntam la ele.
Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii: "Eu fac parte dintr-un guvern si sunt solidar cu Guvernul."
Mingea e acum in curtea prim ministrului, care poate decide ca Romania sa adopte totusi interdictiile propuse de Comisie.