Bucureștenii respiră un aer de două ori mai toxic decât limita europeană admisă

Ultima actualizare: 14-12-2019 07:20

Respirăm aer toxic, uneori și de două ori mai poluat decât limita europeană impusă.

Se întâmplă în capitala României, iar adevărul a fost scos la iveală de măsurătorile recente, făcute de mai multe asociații, care au montat senzori în cele mai aglomerate zone ale Bucureștiului.

Datale sunt strânse și pot fi urmărite pe o platforma on-line.

În paralel, medicii trag tot mai multe semnale de alarmă. Aceștia spun că poluarea îi afectează în special pe copii, vârstnici și suferinzi.

Zece astfel de dispozitive au fost amplasate din luna august în zone aglomerate din toate părțile Bucureștiului. Până acum, rezultatele nu arată deloc bine.

Oana Neneciu, director executiv Ecopolis: „Valori mari, spre duble în mai multe zone din Capitală, în special pe Calea Moșilor, unde au fost 40 de depășiri. Sau la Piața Sudului, unde se constată constant depășiri, de PM10 și PM2,5”.

Anul viitor, încă 40 de astfel de senzori ar putea fi amplasați în București, chiar la balcoanele celor dornici să găzduiască gratuit un dispozitiv. Condiția este să îl conecteze permanent la electricitate și să nu fie montat mai sus de cinci metri deasupra solului. Dispozitivele sunt făcute de o firma din Timișoara, iar senzorii sunt aduși de la o mare companie de profil, din China.

Pe lângă aceste aparate, poluarea este măsurată și de stațiile montate de Ministerul Mediului.

Una dintre stațiile ministerului este în Piața Victoriei. Este delimitată de trafic de câțiva copaci. La momentul consultării arăta o valoare medie de poluare de 30 de micrograme pe metrul cub de aer, sub limita maximă admisă.

Anumite stații, însă, nu măsoară cantitatea de particule de praf PM 2,5. Sunt cele mai mici și cele mai periculoase, fiindcă se lipsc direct pe plămâni. Cei mai vulnerabili sunt copiii.

Mihai Craiu, medic pediatru: „Copiii respiră dublu față de adulți, inhalează și mai mult praf, plămânii sunt mai mici. Căile respiratorii au mai mult mucus, cam ca o hârtie cu lipici de muște. Prinde mult mai mult decât mama, cu care merge de mână la grădiniță”.

Situația critică a poluării din România a fost sesizată în repetate rânduri de Uniunea Europeană.

În luna ianuarie, Comisia Europeană a demarat procedura de infrigement împotriva statului român. De atunci și până acum, nu am reușit să luăm măsuri care să convingă autoritățile europene, așa că dosarul nostru a ajuns la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

În final, am putea plăti amenzi imense. Din 2018, Primăria Capitalei a elaborat un plan pentru un aer mai curat. Cea mai recentă măsură a fost Vinieta OXIGEN.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO