Britanicii au creat un implant high-tech care ar putea opri evolutia bolii Parkinson

Dată publicare: 12-10-2013 19:02
Dată actualizare: 18-10-2013 12:58


Creier

Un implant high-tech, creat de cercetatorii din Marea Britanie, ar putea opri evolutia maladiei Parkinson.

Este vorba despre o serie de tuburi speciale, care sunt deja testate si prin intermediul carora medicii pot alimenta cu proteine celulele afectate de boala.

Tom este unul dintre cei sase britanici care testeaza implantul. In urma cu opt ani a aflat ca are maladia Parkinson si, speranta la o viata normala, l-a facut sa accepte imediat ajutorul medicilor.

"Sper ca tratamentul va da roade. Daca nu va opri evolutia bolii, macar sa ma ajute sa duc o viata activa pentru mai mult timp", spune Tom.

Implantul este compus din patru tuburi, care sunt introduse adanc in creier, in zona responsabila cu miscarea, afectata de boala.

Ele sunt legate de un alt tub, deschis la exterior. Prin intermediul acestuia, medicii pot insera in creier proteine, menite sa tina in viata celulele cerebrale afectate de maladia Parkinson.

Tratamentul este aplicat o data pe luna.

"Daca aceasta tehnologie se dovedeste a fi sigura, atunci ea ar putea fi folosita si in cazul altor boli neurologice, chiar al unor tumori pe creier", a spus un cercetator.

Totusi...

"Acesta nu este un tratament care poate fi recomandat oricui. Va functiona, cel mai probabil, in cazul pacientilor tineri, in cazurile in care boala este la stadiu incipient", a spus un expert in neurologie.

Tratamentul urmeaza sa fie testat pe alti 36 de pacienti. Daca va da roade el ar putea ajunge in spitale in minimum cinci ani.

Sursa: Pro TV