Bolnavii romani, tratati in spitale de voluntari. Motivul pentru care nu se fac angajari, in ciuda lipsei acute de personal
Confruntate cu o lipsa majora de personal, tot mai multe spitale din Romania apeleaza la ajutorul voluntarilor pentru a-si putea desfasura normal activitatea.
S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca majoritatea posturilor sunt blocate si nu se fac angajari. Din fericire, voluntarii sunt toti absolventi de scoli postliceale si au drept de libera practica. Doar ca dupa ce capata experinta se angajeaza fie in clinici particulare, fie in strainatate.
Claudia are 22 de ani si dupa ce a terminat Postliceala Sanitara a vrut sa se angajeze asistenta. Peste tot s-a lovit de refuzuri, pentru ca nu avea experienta. Acum, tanara s-a inscris voluntar la spitalul din Buzau.
Claudia Maria Badea, voluntar: "Am venit sa invat mai multe. Poate o sa am si sansa sa imi gasesc un loc de munca. Daca s-ar putea in vreun cabinet."
Tot la sectia de chirurgie este voluntar si Daniel. "In primul rand, am experienta si ceea ce mi se cere este experienta. Ma pot angaja ca asistent medical la cabinet particular sau spital", spune Daniel Iacob.
Chiar daca nu pot inlocui in totalitate un asistent medical, voluntarii pot face multe lucruri utile.
Adriana Bratosin, purtatorul de cuvant al Spitalului Buzau: "Pentru ca spitalul sa functioneze in conditii optime, spitalul ar mai avea nevoie de cel putin 50 de asistenti medicali."
Simona Bolchi, directorul medical al Spitalului Buzau: "Multi dintre ei doresc sa plece afara si neavand o experienta din scolile sanitare, nu au reusit sa isi acumeleze toate cunostintele practice si au optat pentru voluntaria."
Cei din Ministerul Sanatatii anunta ca incepand cu luna aprilie se vor debloca zeci de posturi. De asemenea, au schimbat si politica de angajare: la un salariat care pleaca, se aduce altul in loc, si nu asa cum era pana acum raportul, de unu la sapte.