Fortati sa se lupte si cu boala, si cu sistemul. 19 romani care sufera de cancer si-au castigat in instanta dreptul de a trai

21-11-2014 17:58


Pentru ca medicamentele de care au nevoie, dar costa mii de euro pe luna, nu se afla pe lista celor compensate, au dat statul in judecata.

Boala nu le da ragaz si fiecare secunda poate face diferenta intre viata si moarte. Iar magistratii le-au dat dreptate. E o victorie cu gust amar spun cei 19 pacientii despre procesul pe care l-au castigat.

La 51 de ani, Pamfilie Moldovan se lupta cu o boala crunta: cancer de piele. Tratamentul il costa 30.000 de lei pe luna si ca sa poata sa supravietuiasca si-a vandut casa si masina.

"Eram chiar la capatul puterilor. Am vandut apartamentul pe care il aveam, masina, credite la banca. Umilinta este groaznica. Am ajuns sa nu mai avem nimic", spune acesta.

La randul ei, o mama se lupta pentru copilul sau de 14 ani, care sufera de ani buni de artrita idiopatica juvenila, iar tratamentul costa 7.000 de lei, lunar. "Dureri de articulatii, maini, picioare, febra mare. Cand are febra face doua luni continuu. Sa-si revina ministerul si sa actualizeze lista", marturiseste femeia.

O alta pacienta spune ca sedintele de chimioterapie au lasat-o fara niciun ban: "Am facut chimioterapie. Mai am de facut inca 6 luni tratamentul si am ramas fara niciun leu si nu mai am cu ce sa il duc mai departe".

Cezar Irimia, asociatia pacientilor: "Noi vazandu-ne din nou pasati, amanati, mintiti, am parcurs la acest proces. In Romania secolului 21, sa scriem urat o istorie a pacientilor cronici care, pe langa lupta cu boala, trebuie sa lupte si cu sistemul de sanatate din Romania."

Acesta este al doilea proces castigat de Alianta Pacientilor Cronici dupa ce, in luna iunie, alti 7 bolnavi au castigat un proces similar. Din pacate insa, pentru 3 dintre ei victoria a venit prea tarziu, pentru ca nu mai sunt in viata. In tara sunt cel putin o mie de pacienti care se afla in aceeasi situatie dramatica si au nevoie de tratament.

"Exista decizia de intrare conditionata pe lista de medicamente compensate si gratuite a unor molecule noi prin incheierea unor contracte cost volum. Aceste contracte vor face posibila intrarea pe lista a unui numar mai mare de pacienti", spune purtatorul de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Pentru multi dintre bolnavii care sufera de boli cronice, orice amanare poate insemna o sansa pierduta la viata.

VIDEO PROTVPLUS.RO