Romanii pot afla daca sunt predispusi la cancer cu ajutorul unor teste facute la Universitatea de Medicina din Iasi

10-11-2014 17:44


Singurul laborator de stat de oncogenetica din tara se afla la Iasi, in cadrul Universitatii de Medicina. Aici pacientii pot afla daca sunt predispusi sa se imbolnaveasca de cancer si pot lua astfel masuri de preventie.

Potentialii bolnavi intra intr-un program de monitorizare prin care pot trata cancerul in faza incipienta si chiar intarzia aparitia lui.

O tanara diagnosticata cu cancer la san a fost indrumata de medic catre departamentul de Oncogenetica din cadrul Universitatii de Medicina Iasi. Aici a facut testul de diagnostic oncogenetic molecular si a aflat ca prezinta o mutatie genetica ereditara. Adica toate rudele ei, indiferent de gradul de rudenie, au risc ridicat sa faca o forma de cancer la san sau ovare. Desi e cumplit, rezultatul poate salva viata celor care afla la timp aceasta veste.

 Lucian Negura, asistent Catedra de Imunologie UMF Iasi:
"Astfel arata un arbore genealogic cu predispozitie ereditara la cancer, avem o pacienta care a facut cancer la varsta de 47 de ani, mama ei cu cancer de san la 63 de ani, bunica cu doua cancere la san, bilateral, avem deja o aglomerare de unu, doua, trei, patru cazuri de cancer, asta este o familie cu predispozitie de cancer de san si ovarian."

Departamentul de Oncogenetica a fost infiintat din fondurile proprii ale Universitatii iesene de Medicina si Farmacie. Lui se poate adresa orice pacient bolnav sau care are in familie antecedente de cancer.

Un test complet costa 3.000 de euro. Iar verificarea rezultatului unui pacient deja investigat costa 300 de euro. Deocamdata, pentru primii 100 de pacienti, investigatiile sunt gratuite, iar inscrisi sunt deja 30.

Odata aflat riscul de imbolnavire, pacientii intra intr-un program de supraveghere personalizata si le sunt recomandate masuri de preventie: pornind de la un stil de viata sanatos pana la chimiopreventie si chiar chirurgia profilactica.

Angelina Jolie a recurs la mastectomia totala, in momentul in care a aflat ca genetic prezinta risc ridicat de cancer la san. Actrita si-a extirpat ambii sani reducandu-si riscul de imbolnavire cu 95%. 

Tags: teste, cancer,

VIDEO PROTVPLUS.RO