Bebelusii nascuti prematur nu mai au loc in maternitati. Planul cu care ministerul vrea sa salveze sectiile de neonatologie

Ultima actualizare: 01-09-2016 07:13

Ziua si problema in sistemul romanesc de sanatate. De aceasta data, medicii neonatologi striga dupa ajutor. In maternitati nu mai sunt locuri pentru bebelusii nascuti prematur, care au nevoie de conditii speciale de ingrijire.

Pe langa faptul ca lipsesc incubatoarele, personalul medical este insuficient. Ministrul cunoaste situatia si promite ca planul de masuri este gata si va fi aplicat curand.

Gabriela a venit de la Ramnicu Valcea sa nasca la o maternitate din Capitala, insa, din cauza unor probleme, medicii au decis sa-i faca cezariana. Pentru ca s-a nascut la 34 de saptamani si nu este suficient dezvoltat, bebelusul trebuie sa stea cateva luni in incubator.

Gabriela Dinu, mama: ''Am gasit un loc... Fiecare parinte vrea ca bebelusul sa aiba o sansa si cele mai bune ingrijiri.''

La Maternitatea "Panait Sarbu" unde este internata femeia, medicii fac eforturi uriase pentru a primi toate cazurile de terapie intensiva.

Dr. Ioana Rosca, sefa sectiei Neonatologie "Panait Sarbu":
''Pe tot parcursul anului avem grad de ocupare in terapie intensiva peste 130%, suplimentam cu incubator, daca sunt gemeni, ii punem impreuna, suplimentam cu mese radiante.''

Situatia este disperata in toata tara.

Dr. Adrian Craciun: ''Nu exista locuri suplimentare, nu exista incubatoare suficiente. Daca acum se naste unul care ar avea nevoie sa fie ventilat, nu am locuri sa-l pun, pentru ca sunt sufocat de cazuri care pot fi tratate si in alte parte. De 10 ani nu-mi amintesc sa fi avut o luna in care sa am locuri libere la terapie intensiva.''

Un copil nascut inainte de termen are nevoie de conditii speciale de ingrijire, cum sunt incubatoarele, in care e tinut pana cand ajunge la greutarea normala si starea de sanatate este una foarte buna. Din pacate, in maternitatile din sudul tarii nu prea exista astfel de conditii, asa ca viitoarele mamici sunt transferate la spitalele din Capitala. Aceasta este una dintre cauzele supra aglomerarii sectiilor de prematur.

In sudul tarii, doar trei orase au maternitati cu sectii de terapie intensiva in care pot fi tratati bebelusii nascuti prematur sau cu malformatii. Este vorba despre Craiova, Bucuresti si Constanta.

Autoritatile din Sanatate au deja un plan de masuri, iar pana la sfarsitul anului il vor pune in practica.

Laurentiu Colintineanu, Ministerul Sanatatii: "O dublare a capacitatii la neonatologie, cu reanimare, extinderea a cinci maternitati."

In Romania, 11% dintre copii se nasc prematur, iar sansele lor de supravietuire sunt de 90% daca este tratat intr-o unitate sanitara corespunzatoare. Din pacate, aproape jumatate dintre femeile care nasc prematur nu merg la medic inainte de a ramane insarcinate sau in timpul sarcinii.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO