Avertismentul ingrijorator al OMS: "O viroza banala ne-ar putea ucide in viitorul apropiat"

Ultima actualizare: 13-10-2012 20:41
viroza

Antibioticele ar putea deveni, in curand, atat de lipsite de eficienta, incat o infectie in gat sau o rana la picior sa ne fie fatale.

In plus, fara antibiotice, anumite interventii chirurgicale, transplanturile de exemplu, ar putea deveni mult prea riscante pentru pacienti.

Este avertismentul venit de la Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Asta inseamna, spune directorul OMS, ca am putea asista la sfarsitul medicinei moderne, asa cum o stim.

Amenintarea asa-numitelor "super-bacterii" sau virusuri rezistente la antibiotice este "globala, serioasa si creste tot mai mult" - spun expertii de la OMS.

David Lloyd, medic: "Multi dintre pacientii nostri, din cauza presiunii la care sunt supusi zilnic, simt ca trebuie sa faca tot posibilul ca sa se insanatoseasca rapid. Sefii de la serviciu le cer sa se intoarca cat mai repede la munca, presiunea e mare".

Cred, asadar, ca antibioticele pot sa ii ajute.

Dar, din cauza antibioticelor luate in exces si dupa ureche, bacteriile si virusurile devin tot mai rezistente la aceasta "otrava" selectionata care ar trebui sa le ucida.

Asa se face, spune Margaret Chan, directorul OMS, ca o viroza banala sau alte infectii destul de obisnuite acum pot deveni fatale. Mai mult, fara antibiotice utile, operatii cum ar fi transplantul de organe sau chimioterapia ar fi prea periculoase pentru pacient.

Pe masura ce dusmanii microscopici din corpul nostru devin mai rezistenti, trebuie gasite alte antibiotice, mai puternice.

Este o spirala care nu poate continua la nesfarsit, mai ales ca marile companii nu se grabesc sa aloce fondurile exorbitante necesare pentru dezvoltarea unui medicament nou.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO