Avertismentul ingrijorator al OMS: "O viroza banala ne-ar putea ucide in viitorul apropiat"
Antibioticele ar putea deveni, in curand, atat de lipsite de eficienta, incat o infectie in gat sau o rana la picior sa ne fie fatale.
In plus, fara antibiotice, anumite interventii chirurgicale, transplanturile de exemplu, ar putea deveni mult prea riscante pentru pacienti.
Este avertismentul venit de la Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Alegeri 2024
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Asta inseamna, spune directorul OMS, ca am putea asista la sfarsitul medicinei moderne, asa cum o stim.
Amenintarea asa-numitelor "super-bacterii" sau virusuri rezistente la antibiotice este "globala, serioasa si creste tot mai mult" - spun expertii de la OMS.
David Lloyd, medic: "Multi dintre pacientii nostri, din cauza presiunii la care sunt supusi zilnic, simt ca trebuie sa faca tot posibilul ca sa se insanatoseasca rapid. Sefii de la serviciu le cer sa se intoarca cat mai repede la munca, presiunea e mare".
Cred, asadar, ca antibioticele pot sa ii ajute.
Dar, din cauza antibioticelor luate in exces si dupa ureche, bacteriile si virusurile devin tot mai rezistente la aceasta "otrava" selectionata care ar trebui sa le ucida.
Asa se face, spune Margaret Chan, directorul OMS, ca o viroza banala sau alte infectii destul de obisnuite acum pot deveni fatale. Mai mult, fara antibiotice utile, operatii cum ar fi transplantul de organe sau chimioterapia ar fi prea periculoase pentru pacient.
Pe masura ce dusmanii microscopici din corpul nostru devin mai rezistenti, trebuie gasite alte antibiotice, mai puternice.
Este o spirala care nu poate continua la nesfarsit, mai ales ca marile companii nu se grabesc sa aloce fondurile exorbitante necesare pentru dezvoltarea unui medicament nou.